05.03.2021, 13:31

В Україні дозволять подвійне громадянство: є виключення

В Украине разрешат двойное гражданство

В Україні планують дозволити подвійне громадянство з дружніми країнами, в тому числі і з членами Євросоюзу. Громадяни України, які проживають в інших країнах, зможуть отримати нове громадянство, зберігши українські паспорти.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу 5 березня, передає Час Пік.

За його словами, уряд працює з депутатами Верховної Ради над відповідним законопроєктом. Подвійне громадянство допоможе об'єднати українців по всьому світу і посилить зв'язки з іншими державами.

У той же час, уряд України готується ввести обмеження для людей з подвійним громадянством, щоб не допустити зловживань цим статусом. Зокрема, державні посади зможуть займати виключно громадяни України.

При цьому глава МЗС категорично виключив отримання другого громадянства з РФ. 

"Є одне виключення - це держава-агресор, з ним не може йтися ні про яке подвійне громадянство …Ми плануємо дозволити подвійне громадянство, з країнами Євросоюзу, з країнами, які є для нас дружніми і не уявляють сьогодні загрози. Список цих країн калібруватимеся і залежатиме від деяких критеріїв", - сказав Дмитро Кулеба.

Також він повідомив, що Міністерство закордонних справ України працює над створенням посольств та консульств у шести країнах. Зокрема, мова йде про Гану, Чилі, Філіппіни та містах в Індії, Польщі та Румунії.

"Україна вже розпочала роботу з відкриття таких нових посольств та консульств у світі. Буде створене посольство України в Республіці Гана. Це відповідає нашому курсу на поступове зміцнення позицій України в Африці...

Країна (Філіппіни) дуже складна, з нею потрібно працювати, щоб вона прихильніше ставилися до українських ініціатив в міжнародних організаціях, насамперед в ООН. Крім того, ми пішли в Філіппіни, бо бачимо велику зацікавленість українського бізнесу для торгівлі з цією країною...

Буде створено генеральне консульство України в місті Мумбаї в Індії. Мумбаї є великим бізнес-центром, там теж є шалені можливості для українського бізнесу та для залучень інвестицій в Україну. Довгоочікуване генеральне консульство України у Вроцлаві, Польща. Ми вже почали його формування. Туди ми йдемо для того, щоб ефективніше та краще допомагати українським громадянам, які навчаються, працюють чи проживають в Польщі...

Ці представництва – це нові додаткові можливості для захисту інтересів держави, українського бізнесу та українських громадян", – сказав Кулеба.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк