19.04.2023, 17:29

"Просто слів немає": У мережі розповіли, що відбувається з гуманітаркою в окупованому Лисичанську

Ольга Ранська | Всі новини автора
гуманитарка лисичанск

У тимчасово окупованому Лисичанську, що на Луганщині, більшість жителів змушені виживати на безоплатній "гуманітарній допомозі", яку нібито видають регулярно окупанти. Однак повідомлення з місцевих чатів свідчать про те, що все далеко не так просто: гуманітарка якщо і є, то "різносолів" у ній не спостерігається, а крім цього, і самі місцеві не проти вхопити собі харчів більше і краще, обділяючи при цьому своїх сусідів.

Час Пік зібрав актуальні повідомлення щодо видачі гуманітарної допомоги в Лисичанську і з'ясував, що продукти, в основному, люди отримують, але є нюанси.

Наприклад, одні скаржаться на те, що продуктові набори не блищать різноманітністю - в основному це борошно, цукор та макарони:

"Гуманітарку дають, але каже, що дуже мало. Борошно, цукор, макарони. Згущене молоко раніше давали, зараз не дають. Макарон дві ящики назбиралося)", - передає слова родички, яка залишилася в місті, учасниця регіонального чату в соціальній мережі.

Інші ж розповідають історії про банальні крадіжки продуктів з наборів, на які йдуть самі ж деякі місцеві жителі:

"Абсолютно начебто вже не чому дивуватися, а шок від цього з'являється: на вулиці сусідка подруги, маючи машину, зголосилася допомогти людям похилого віку і сусідам - отримувати гуманітарку і привозити їм. А то куди піде бабуся 85 років.... Отримувала сусідка, вибирала, що їй необхідно, а решту, в чому потреби не було, бабулькам віддавала. Подруга дізналася дуже випадково: були в місті, потрапили на гуманітарку і побачила. Ось слів просто немає...", - пише інша учасниця чату.

Крім того, і місцева "влада" не гребує приторговувати продуктами з "гуманітарної допомоги" за завищеними цінами у місцевих магазинах та на ринку, про що неодноразово повідомлялося у мережі.

Загалом же така гостра необхідність у гуманітарці у людей зовсім не від хорошого життя. У Лисичанську, який знаходиться в небезпечній близькості від лінії фронту, все дуже дорого, роботи фактично немає, а пенсії мізерні. Тому багато з тих, хто має таку можливість, виїжджає в інші окуповані міста Луганщини, де ціни нижчі, та запасаються продуктами на тривалий термін:

"Пошта працює. Також все дорого в місті. Поки виїжджають за пенсією за місто, покупки роблять на місяць...", - пишуть родичі місцевих жителів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк