23.03.2024, 08:45

РФ готує операцію з оточення Харкова?: Аналітики ISW дали прогноз

харьков

Ймовірна наступальна операція російських військ для захоплення Харкова матиме серйозні проблеми як для російських сил, відповідальних за її проведення, так і для спільної російської кампанії в Україні. Ознак підготовки до такої операції на даний момент не спостерігається.

Такого висновку дійшли аналітики ]]>Інституту дослідження війни (ISW)]]>, передає Час Пік.

У звіті ISW від 22 березня йдеться, що деякі офіційні особи РФ сподіваються на оточення Харкова через збільшення чисельності військ. Джерела російських видань повідомляють, що мобілізовані під час весняного призовного циклу новобранці та "некомпетентні" резервісти нібито будуть відправлені на південний кордон РФ для виконання допоміжних функцій або як прикордонні війська в рамках зусиль, спрямованих на вивільнення більш досвідчених військовослужбовців для наступу на Харків. Для такої операції знадобиться 300 тисяч додаткових солдат.

Водночас, аналітики ISW вважають, що російська наступальна операція щодо оточення Харкова була б надзвичайно амбітним проєктом. Для цього росіянам необхідні тривалі пересування відкритою місцевістю, яких вони не проводили з початку повномасштабного вторгнення.

Зазначається, що зараз російські війська проводять наступальну операцію вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, метою якої є вихід до річки Оскол у Харківській області. Але навіть якщо ці зусилля досягнуть поставленої мети, перспективи просування російських військ до Харківської області зі східного берега річки Оскол є такими ж складними, як і перспективи просування вздовж кордону з Білгородською областю, якщо не складнішими.

"Російські війська виділили відносно мінімальні сили для захисту міжнародних кордонів Росії, і цих сил буде недостатньо для операції з оточення Харкова. Озвучений план мобілізації 300 тисяч нових військовослужбовців може дозволити російським військам вивільнити відносно боєздатні частини вздовж лінії фронту в Україні для операції з оточення міста. Але це відбудеться за рахунок наступальних операцій на тих ділянках фронту, які російське військове командування вважає пріоритетними протягом більш ніж півторарічної кампанії в Україні", - йдеться у звіті ISW.

Аналітики резюмують, що не виявили поки що жодних ознак, що російські війська готуються до наступальної операції з метою оточення Харкова.

Читайте також: В Укренерго розповіли про пошкодження, аварійні відключення та стан енергосистеми після масованого ракетного удару

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк