03.03.2021, 15:33

Відмиваємо термос з нержавійки

Ольга Ранська | Все новости автора
как почистить термос

Термос сьогодні є практично в кожному будинку. Як правило, він використовується для того, щоб гаряче якомога довше залишалося гарячим, а холодне – холодним. До того ж в ньому можна заварити лікарські трави або заквасити ряжанку. Але при використанні термоса виникає одна проблема – його важко вимивати.

Навіть якщо постійно мити термос, одного разу ви помічаєте, що його пора вже чистити: наліт від чаю, кави або чогось іншого утворюється всередині колби якось непомітно. Тому поговоримо про те, як це краще робити. Але мова піде про термосах не зі скляною (дзеркальною) колбою, а виготовлених з нержавіючої сталі.

Те, що темний наліт просто виглядає не естетично, це не так страшно, але його наявність говорить про те, що на стінках термоса скупчилися органічні залишки, які можуть видавати неприємний запах і псувати смак напоїв. Як же від них позбутися?

Звичайно, користуватися звичайними миючими засобами не хочеться. Але є й інші види засобів, які безпечні для здоров'я і навколишнього середовища.

Не зовсім звичайні способи

Лимон

Якщо наліт слабкий, можна спробувати видалити його за допомогою лимона. Наріжте його часточками, складіть в термос, залийте окропом і залиште на ніч, а вранці просто обполосніть термос. Лимон прибере не тільки наліт, але і неприємний запах.

Сода і перловка

Якщо забруднення більш сильне, можна скористатися харчовою содою і перловкою. Крупу (приблизно півсклянки) засипте в термос, додайте кілька ложок соди, залийте все це окропом (половину обсягу термоса), закрийте кришкою і інтенсивно струшуйте термос.

Кока-кола

Є ще більш радикальний засіб-кока-кола. Доводимо цей напій майже до кипіння (якщо у вас немає коли, підійде і фанта), заливаємо в термос і залишаємо на ніч. При цьому щільно закривати кришку термоса не треба. Наліт повинен зникнути.

Нашатирний спирт

Якщо це засіб не спрацює, тоді вам знадобиться нашатирний спирт. Виконайте в кришці від пластикової пляшки чотири отвори, через які пропустіть ниточки, налийте в неї нашатирний спирт і, тримаючи за ниточки, акуратно опустіть на дно термоса. Термос прикрийте (не закручуючи) кришкою і залиште на ніч. Вранці дістаньте пробку і помийте термос будь-яким миючим засобом. До речі, чашечку з нашатирем можна поставити в духовку, і все, що ви не могли відмити, легко забереться дотиком губки.

Звичайно, все одно краще термос мити відразу, як тільки ви повернулися з пікніка або походу, але тепер, коли ви знаєте, як можна його відмити, не страшно, якщо ви цього і не зробили вчасно.