04.04.2021, 17:49

8 способів впоратися з гнівом без шкоди для себе і оточуючих

Марина Началова | Все новости автора
гнев

Гнів - це емоція, яку напевно переживав кожен. Його сила варіюється від невеликого роздратування до лютості, лікарі запевняють, що гнів шкідливий для здоров'я, а психологи твердять, що його не можна пригнічувати і заганяти всередину себе.

Фахівці сходяться на думці, що гніву потрібно вміти давати правильний вихід, який не зашкодить ні вам, ні близьким людям, повідомляє Час Пік.

Анатомія гніву

Не зовсім вірно вважати, що гнів - негативна руйнівна емоція. Природа дала нам можливість відчувати його не просто так. Гнів дає нам інформацію про те, що наші кордони (цінності, почуття безпеки) були порушені. Коли ми сердимося, ми можемо краще зрозуміти, які речі, люди або обставини нам шкодять.

Важливо не дати своєму гніву перетворитися в агресію, в тому числі і проти вас самих. Хоча гнів - це емоція, ми можемо підійти до нього раціонально. Замість того щоб говорити: "Це ти мене так злиш, я нічого не можу з собою вдіяти", подумайте, що ми зазвичай не впливаємо на зовнішні обставини, які викликають у нас опір або гнів (неприємне зауваження начальника, образливі слова друга, несправедливе звинувачення), але за їх інтерпретацію і поведінку - так. Ось чому так важливо зрозуміти механізм гніву. Найчастіше за ним стоїть розчарування, страх, почуття образи або втрата безпеки. Пам'ятаючи про це, ви зможете краще справлятися зі своїми власними і чужими спалахами гніву.

Деяким людям важче справлятися з емоціями

Чим менш людина емоційно стійка, тим легше її засмутити, залучити до конфлікту і заподіяти біль. В якомусь сенсі це спадок дитинства. Якщо ваші потреби часто не задовольнялися, або ви відчували, що не повинні злитися, щоб не засмучувати батьків - ніхто не вчив вас, як справлятися з негативними емоціями.

Придушувати гнів не варто. Кращий спосіб - зосередитися на тому, що він хоче нам сказати. Постарайтеся ставитися до емоції як до вчителя.

Способи впоратися з гнівом

Коли ви гніваєтеся, не виплескуйте емоції на оточуючих або на себе. Краще застосуєте одну або кілька технік, щоб активувати своє тіло і заспокоїти розум.

1. Рух

Якщо це можливо, вийдіть на вулицю і швидко йдіть або біжіть, поки не заспокоїтеся. Рух відмінно підходить для виплескування накопиченої енергії, а фізична активність вивільняє ендорфіни - вони покращують настрій, і завдяки тому, що з моменту події, яка вас засмутила, минув певний час, вам буде легше поглянути на ситуацію з боку.

2. Направте агресію на щось невинне

Якщо необхідно дати вихід гніву, використовуйте подушки, якими ви можете без шкоди вдарити по крупних предметах, наприклад по дивану чи шафі. Розірвіть товсту газету на шматки або зробіть з неї кульки і кидайте їх в двері або стіну.

3. Музика

Коли дозволяють умови, вмикайте на повну гучність ритмічну музику, таку як барабани, перкусія або симфонічна музика (можна в навушниках), і танцюйте під неї або голосно співайте.

4. Корисне заняття

Пропилососьте всю квартиру або помийте вікна (в гніві прибирання йде дуже добре, до того ж у вас буде чиста квартира).

5. Дайте волю эмоціям

Можна кричати, тупати ногами, плакати.

6. Дихальні вправи

Сядьте зручніше і дихайте, бажано через ніс. Зробіть 10 глибоких діафрагмальних вдихів, уявляйте на вдиху, що ви отримуєте гарну енергію, а на видиху - що ви виганяєте погану енергію.

7. Сконцентруйтеся на своєму гніві

Спостерігайте за гнівом - нічого не робіть, чекайте і спостерігайте за своїми емоціями - проаналізуйте, яка їхня інтенсивність, як змінилися ваші риси обличчя, де напруга у вашому тілі - через деякий час ви помітите, що ваша енергія слідує за вашою увагою, тобто, залучає процес спостереження. За словами духовного вчителя Ошо, отруту можна перетворити на солодощі. Як це робиться? Нічого не роблячи!

"Вам просто потрібне терпіння. Коли приходить гнів, сядьте і спостерігайте за ним. Не будьте проти нього, не приймайте його сторону. Не спілкуйтеся з ним, не придушуйте його. Будьте терплячі, просто подивіться, що відбувається... нехай це зростає. Зачекайте", - рекомендує Ошо.

8. Візуалізація

Помедитуйте, уявляючи собі такі сцени:

  • Ви летите на літаку, ви піднімаєтеся все вище і вище, і причина вашої нервозності стає все менше і менше.
  • Подія, яка вас засмутила, схожа на гілочку на воді, вона повільно рухається разом з плином річки і через деякий час зникає з поля зору.
  • Гнів замкнений у вежі, і ви повинні витратити всю свою енергію на те, щоб знайти свій шлях і досягти вершини.

Ідея всіх цих візуалізацій полягає в тому, щоб на мить дистанціюватися від гніву, а потім спокійно проаналізувати ситуацію і мирно вирішити її.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: