05.04.2021, 12:10

4 причини посадити хвойні дерева біля приватного будинку

Ольга Станішевська | Все новости автора

Багато людей обожнюють вічнозелені хвойні рослини через їх незрівнянний аромат та неймовірну красу. Висаджені у рядок ялинки чи кипариси — просто мрія перфекціоніста, адже вони зростають, як під лінійку. А творчі натури постійно використовують гілочки для домашнього декору. То чому б не висадити ці чудові зелені рослини коло власного обійстя, якщо є така можливість? Адже, крім декоративності, від сосен та ялинок є ще багато користі. 

Ми запитали в експертів найбільшого в Україні супермаркету рослин “Ботанік Маркет”, чому варто висаджувати хвойні дерева на присадибній ділянці. І почули у відповідь 4 причини.  

Чисте повітря

Якщо ви хоч раз у житті були у хвойному лісі, ви розумієте про яке ароматно-свіже повітря йдеться. Дихається у такому лісі пречудово, бо повітря насичене фітонцидами — природними “руйнівниками” хвороботворної мікрофлори. Саме тому більшість санаторіїв будують у соснових борах.

Дихання чистим, насиченим ефірними оліями, повітрям знімає втому та активує газообмін у легенях. Це в першу чергу необхідно курцям та людям, котрі багато часу знаходяться у приміщенні.   

Хвойні “інгаляції” покращують обмін речовин, очищають організм від токсинів, знижують ризик хвороб серця та є чудовою профілактикою респіраторних захворювань. 

Жива огорожа

Часто хвойні рослини використовують замість цегляного паркану, висаджуючи їх щільно у рядок. 

“Кущі заввишки 30-50 см, такі як туя, ялівець, кипарисовик, деякі види гірської сосни, поєднуючись із деревами, чудово підходять для створення живоплоту, закритих, усамітнених місць. Створюючи вишукані колони в саду, ялівець звичайний Hibernica гарно виглядає, як одиноко, так і групами, чудово прикрашає вхідну зону”, — додали експерти Ботанік Маркет, де можна отримати професійну консультацію щодо вибору рослини та інформацію по догляду за нею. 

Дорослі високі дерева надійно захищають від вітру та пекучого сонця, даруючи господарям прохолоду та тінь влітку.

Незамінна підкладка для інших рослин

Опалі голочки покращують склад гумусу та запобігають пересиханню ґрунту. Коли хвоя розкладається, то, як будь-яка органіка, виділяє тепло, необхідне для врожаю на сусідніх грядках. 

Крім того, обрізані хвойні гілочки, чи ялинник використовують для покриття інших рослин на зиму. Земля під таким покривом не пріє. 

Менше клопоту для господарів ґанку

На відміну від фруктових дерев, які потрібно білити та звільняти від плодів щосезону, хвойні рослини не потребують складного догляду та якихось особливих умов для зростання — вони зовсім невибагливі. Лише раз на рік, навесні, важливо прибрати всі пошкоджені та нерівні гілки. Дерева легко переживають обрізання крони й не бояться шкідників, посухи та морозів. Ще й живуть більш як 50 років. 

Вічнозелені рослини прикрасять будь-який двір та підкреслять красу інших листяних квітучих чагарників, які також висаджені біля будинку.

 

теги: