14.04.2021, 08:48

Цікаве "з життя" грошей: Що означають назви деяких валют

Что означают названия некоторых валют

Гроші в житті кожної людини грають важливу роль. Вони впливають на соціальний статус людини, на становлення особистості, спосіб життя та взаємини між людьми. Однак рідко хто замислюється, звідки походять назви грошових одиниць.

Час Пік розповість, звідки походять назви деяких грошових одиниць давнини, середньовіччя і сучасності.

Всього у світі близько 160 валют, які юридично або фактично використовуються на різних територіях, щонайменше, у кожної другої Держави є свої власні гроші.

Абаз

Іранська срібна монета, широко поширена в XVI-XVII ст. ст. в країнах Кавказу, Близького Сходу та Середньої Азії.

Отримала свою назву по імені іранського шаха Аббаса I (1587-1628), при якому почався її випуск.

Абаз

Алтин

Старовинна російська грошово-рахункова одиниця. Термін походить від татарського слова "алти" – "шість", тому що спочатку алтин дорівнював 6 грошам.

Алтын

Гривеник

Російська назва монети номіналом 10 копійок з 1701 року. Назва гривенник сходить до давньоруської грошової одиниці гривні.

Позначення номіналу словом гривеник (іноді гривня) ставилося на монети з початку їх випуску за Петра I (1689-1725).  При Павлі I (1796-1801) на монетах стали вживати позначення номіналу "10 копійок".

Гривенник

Українська гривня

Вагова, грошово-вагова та грошово-рахункова одиниця Стародавньої Русі та інших слов'янських країн, назва сучасної грошова одиниці України.

Назва походить від прикраси із золота або срібла у вигляді обруча, яку носили на шиї та використовували в якості примітивних грошей. Потім гривнею стали називати вже срібні злитки.

Украинская гривна

Російський рубль

Грошова одиниця Росії, російська назва грошової гривні, частин (обрубків) срібних злитків. Популярна гіпотеза, ніби назва "рубль" походить від дієслова "рубати" - рублі відрубували від великого шматка срібла.

Российский рубль

Американський долар

Долар - найпопулярніша валюта в світі. Є платіжним засобом у США, Австралії, Канаді, Панамі, Домініці, Новій Зеландії, Еквадорі, Пуерто-Ріко та інших державах.

Назва успадкована від європейської монети - талера. Талер був головною світовою валютою в XVI-XVII століттях. У процесі слово трансформувалося і стало застосовуватися в інших мовах. Пізніше монети стали називатися "долар". У 1792 році офіційна грошова одиниця США отримала назву "долар".

Американский доллар

Англійський фунт стерлінгів

Фунт стерлінгів є грошовою одиницею Великобританії. Сирія, Ліван, Судан, Південний Судан, Єгипет теж називають свою національну валюту фунтом. Щоб відрізняти британську валюту від однойменних валют інших держав, в офіційних документах використовується повна назва "фунт стерлінгів".

Існує кілька версій походження назви цієї валюти. Згідно з найвірогіднішою, назва з'явилася у XII столітті від латинського слова poundus, що означає латинською "вага", і означало "фунт чистого срібла" - стерлінгами звали дрібні срібні монети.

Английский фунт стерлингов

Європейська крона

Ряд європейських країн, таких як Данія, Чехія, Швеція, Норвегія, Ісландія, називають так свою національну валюту.

Слово "крона" походить від латинського corona і перекладається буквально як "корона". Та сама корона, яка зображена на монеті "куронндор" (перша крона), викарбувана в 1340 році у Франції, дала ім'я новій валюті.

Европейская крона

Польський злотий

"Злотий" в перекладі з польської мови złoto означає"золото". Даний термін вперше почав вживатися у XV столітті.

Так називали золоті монети, які надходили в Річ Посполиту, які карбувалися в іноземних державах, в основному золотих дукатів.

Польский злотый

Ріал

Такі країни, як Саудівська Аравія, Ємен, Катар, Оман та Іран, свою національну валюту називають "ріал". Назва ця була запозичена з латинської мови, regalis перекладається як "королівський".

Назва ця прийшла в арабський світ з Європи, так араби називали європейські монети: піастр, талер, соверен.

Риал

Реал

Так називають свої національні гроші в Бразилії. В європейських країнах, до переходу на "євро", жителі Іспанії та Португалії називали свої гроші "реал".

У XIV столітті в Кастилії було вперше викарбувано "срібний реал". Ці срібні монетки перебували в обігу до середини XIX століття.

"Реал" в перекладі з латинської мови означає "королівська монета". На одній стороні цієї монети знаходилася корона в подвійному круговому написі, а на іншій було викарбувано герб Іспанії. Пізніше на реверсі стали зображати портрет іспанського короля.

Реал

Китайський юань

Китайський ієрогліф, який позначає назву національної валюти Китаю, в буквальному значенні перекладається як "круглий об'єкт" або "кругла монета". Дане позначення ще пішло з часів династії Цин. Перші національні гроші Китай побачив у 1835 році, вони були начеканени зі срібла.

До речі, в китайській мові "юанем" називають базову одиницю будь-якої валюти, наприклад долар США "мей юань". Іноді "юань" називають навіть китайським доларом.

Китайский юань

Латиноамериканський песо

У колишніх колоніях Іспанії песо використовується і в даний час, наприклад, в Колумбії, Домініканській Республіці, Кубі, Аргентині, Мексиці, Уругваї, Чилі та Філіппінах.

"Песо" в перекладі з іспанської буквально означає "вага".

На початку XVI століття, коли іспанці прийшли на територію сучасної Мексики, як таких грошей там взагалі не було. Платіжним засобом для місцевого населення виступали какао-боби. Тоді іспанський конкістадор Фернандо Кортес отримав наказ відлити з усього золота, що він знайде на новій іспанській території, золоті монети.

Однак Кортес вирішив не послухатися королівського наказу і почав карбувати частину монет з чистого золота, а іншу частину золота з невеликою домішкою міді. В результаті цього в колонії з'явилося кілька типів монет, що оцінювалися за вагою чистого золота в них. Золотий песо - найдорожчий, песо з тепуске (з міді та золотої крихти) менш цінний.

Аргентинское песоМексиканский песоКолумбийский песоКубинский песо

Тепер ви знаєте, чому рубль називається рублем, а долар доларом... Знаєте, звідки пішли назви "песо", "юань", "ріал" та "крона"... Всього в світі близько 160 валют, і якщо вам стало цікаво дізнатися про них більше, в допомогу вам будуть книги про гроші та, звичайно ж, простори інтернету.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик