15.04.2021, 20:06

Типи манжет і сальників, їх маркування

Ольга Григоренко | Все новости автора

Герметизуючі пристрої є незамінними для нормальної роботи всіляких механізмів, забезпечення продуктивності вузлів, швів. Сальники або манжети встановлюють в область елементів стику, наприклад, для перекриття проміжку між корпусом і валом, що обертається. Просто необхідно купити сальники чи манжети для ущільнення стиків, де є ризик надмірного тертя деталей або витоку рідкої речовини/газу.

Розрізняють декілька типів ущільнювачів:

  • рухливі – кільцевий тип для встановлення в гідросистемах з тиском до 32 МПа;
  • нерухомі – підходять для встановлення в системі до 50 МПа;
  • контактні;
  • щілинні;
  • зі складним профілем перерізу;
  • гумові манжети;
  • спец ущільнювачі.

Сальники та манжети дуже різноманітні за конфігурацією, розмірам, матеріалу виготовлення. Застосовуються всюди: у складі побутової техніки, трубопроводах, насосах, в машинобудуванні.

Різновиди манжет

Звичайна манжета – гумова, шкіряна або поліуретанова деталь для ущільнення конструкційних елементів. Але існує також різновид армованих манжет, до складу яких входять металеві кільця і функціональні пружини. Можна розділити усі вироби на декілька видів:

Для гідравлічного устаткування типу «комір». Можна застосовувати для циліндра окружністю 100 мм і штока на 80 мм.
Виріб V- образного перерізу в трьох варіаціях. Встановлюється між циліндром і поршнем. Дозволяється застосовувати при показниках системи 0,1...50 Мпа. Допустимі показники робочої температури - 60...+200С. Маркування 1-20х12-4 розшифровується таким чином: підходить для циліндра на 20 мм, штока 12 мм, група гуми - 4.

Шеврон гумотканинний з металевими кільцями. Використовується для пристроїв, які застосовуються в роботі з мінеральними оліями, нафтопродуктами, прісною або солоною водою, різними емульсіями. Встановлюють при тиску до 63 МПа і температурі –50...+120С, зі швидкістю до 3 м/с. Маркують КО/КН 70х95-2: опорне/натискне кільце з внутрішнім діаметром до 70 мм, зовнішнім – до 95 мм, гума 2 групи.

Для пневматичного устаткування. Є варіант для циліндра або штока. Працюють в діапазоні 0,005...1 Мпа, температура –65....+150С, швидкість механізмів не більше 1 м/с. Маркування 1-025-3 розшифровується як: тип 1, колом до 25 мм, матеріал групи 3. Або ще варіант 2-010-1: манжета тип 1, шток до 10 міліметрів, група 1.

Сальник для валів, що обертаються, з армованими кільцями – ДЕСТ 8752–79. Застосовні в екстремальних умовах з різними речовинами: олія, вода, паливо. Тиск допустимий до 0,05 Мпа, температура - 60....+170С, швидкість обертів валу до 40 м/с. Метал розташований усередині для відвертання контакту з довкіллям. Гума може бути силіконовою або з фторкаучука для надання міцності виробу. Своєю чергою армовані вироби підрозділяють на одні кромки з пильовиком або без, кромка формована або з механічною обробкою. Означають 1-60*80-4-10: однокамерний сальник без пильовика, для валу 60 мм усередині й 80 мм зовні, 10 – висота, гуми групи 4.

Зберігати сальники та манжети можна лише за умови герметичності заводської упаковки впродовж 3 років, не допускаючи контакту з речовинами, які вступають в реакцію з гумою. При виборі контекстного виробу варто звертати увагу на маркування і запам'ятати, що головна відмінність ущільнювачів в тому, що манжета – це дешевший варіант з гуми, а сальник додатково армований металевими кільцями.