На чому малювати - полотно або папір

Ольга Станішевська | Все новости автора

Недарма слова "полотно" - це практично синоніми слова "картина". Але чи означає це, що малювати красиво можна тільки на полотні? Ні в якому разі. Сьогодні захоплення малюванням - на піку популярності. І кожен, хто хоче малювати повинен мати можливість робити це в зручній для себе формі та на будь-якому підручному матеріалі.

Звичайно, будь-який вид живопису має як свої недоліки, так і гідності - вірніше, зручності й незручності, якщо говорити про питання вибору основи для малюнка. Фактурні переплетення волокон полотна, гофрований рельєф картону або матова гладкість паперу - що краще вибрати? Які переваги надає полотно і які - папір, спробуємо розглянути далі.

Коли слід використовувати полотно

Використовуючи полотно, потрібно розуміти, що навіть на заґрунтованому полотні водорозчинні фарби будуть виглядати зовсім інакше, ніж на папері. Вода буде швидко вбиратися, тому, щоб малювати на полотні, скажімо, аквареллю, потрібно володіти нехитрою технікою. Легше буде малювати гуашшю, акрилом або маслом - словом, чим густіше консистенція фарби - тим легше буде нанести. Звичайно, полотно з жирними, густими мазками фарби буде виглядати дуже фактурно, але для того, щоб намалювати дійсно акуратну картину, доведеться постаратися. Полотно для живопису можна без праці вибрати в магазині для творчості й навіть в онлайн-супермаркеті товарів для творчості.

Універсальний папір

Якщо раніше вибір був не так вже й широкий - на чому малювати, і в розпорядженні художників був тільки ватман, то тепер арсенал матеріалів набагато ширше. Можна підібрати спеціальний папір для роботи аквареллю, гуашшю, для малювання олівцем, фломастерами, акриловими фарбами, кольоровими олівцями, крейдою тощо. - навіть олійними фарбами. І водночас - на практично будь-якому з видів паперу можна малювати чим завгодно, отримуючи різний ефект. Вигоди використання саме цього матеріалу такі:

  • Папір - дешевший і доступніший в порівнянні з полотном матеріал;
  • Папір простіше в обігу - з нього значно простіше видалити невдалий штрих або мазок, промокнути - на полотні, швидше за все, доведеться використовувати спеціальні розчинники;
  • На щільному папері - картоні, ватмані - значно простіше використовувати водорозчинні фарби;
  • З папером легше "впоратися" непрофесіональному художникові, тоді як маститому майстру можна дозволити собі експерименти з полотном, олійними фарбами та мастихіном;
  • З папером легко впоратися зможе і дитина.

Словом, сьогодні ви можете дозволити собі будь-які експерименти - все залежить від того результату, який ви хочете отримати, від фарб і пензлів, які використовуєте. Ну і звичайно ж, картина намальована на полотні - збереже яскравість і колір набагато довше. Картину ж, написану на картоні, потрібно буде розкривати спеціальним складом, брати в рамку і покривати склом, щоб фарби не обсипалися і не вигоряли. А в іншому - ви абсолютно вільні у виборі.