Пелюшковий дерматит: причини, симптоми, лікування

Олег Білоусов | Все новости автора
пелюшковий дерматит

Що таке пелюшковий дерматит?

Попрілості – одне з найбільш частих запальних захворювань шкіри в дитячому віці. Тертя підгузка, а також вологе й тепле середовище під ним роблять ніжну шкіру немовляти більш сприйнятливою до зовнішніх подразників. Ці фактори включають дратівливі компоненти в стільці та сечі. В результаті тривалий контакт з вмістом підгузка викликає почервоніння шкіри і печіння, потім розвивається запалення. Як повідомляє портал volyn.com.ua, тому так важливо регулярно використовувати захисні засоби, наприклад, Бепантен Бебі, яка захистить ніжну шкіру малюка від подразнюючих факторів.

Перші симптоми попрілостей: як роспізнати?

Початком попрілостей є легке почервоніння (еритема) в області статевих органів і анального отвору. Через кілька днів він може розширитися і погіршити свій характер, що буде потребувати медичної консультації. Якщо симптом еритеми ігнорувати, шкірні ураження будуть посилюватися, а ризик розвитку вторинної бактеріальної або грибкової інфекції значно зросте.

Причини попрілостей

Під туго застебнутим підгузком відбуваються процеси, погано впливають на шкіру малюка. Тому за цією чутливою зоною необхідно ретельно доглядати: дитину необхідно часто підмивати, як можна частіше провітрювати, а при кожній зміні підгузка використовувати відповідні засоби гігієни та захисту.

Кожне друге немовля в перші 12 місяців життя відчувають ту чи іншу форму пелюшкового дерматиту. Запальні ураження в області підгузка, з якими батьки звертаються до лікаря, становлять від 10 до 20% шкірних уражень і виникають в основному у дітей у віці від 7 до 12 місяців.

Особливо це стосується тих дітей, які страждають дисбактеріозом кишечника і тривалий час приймають антибіотики. Причина неприємностей очевидна: під підгузком не вистачає повітря, волого й тепло, випорожнення та сеча постійно подразнюють ніжний епідерміс. В результаті з'являється почервоніння (попрілості), а при порушенні захисного бар'єру шкіри в неї проникають подразнюючі речовини, викликаючи дерматит.

Як лікувати пелюшковий дерматит: поради батькам

До найбільш важливих принципів профілактики і лікування пелюшкового дерматиту відносяться:

  • Правильна гігієна області підгузка, використання щадних препаратів, призначених для новонароджених і дітей грудного віку. Рекомендується уникати використання вологих серветок, оскільки вони можуть дратувати шкіру і викликати алергію.
  • Правильний вибір підгузків та їх часта зміна. При покупці слід вибирати так звані дихаючі дитячі підгузки, які мають спеціальні мембрани, що забезпечують доступ повітря до шкіри. Уникайте підгузків, які містять багато пластику або гуми.
  • Часте провітрювання області підгузка.
  • Регулярна зміна підгузка, так як сеча і калові маси дратують шкіру і привертають до розвитку запалень. У новонароджених підгузок слід міняти щогодини, у дітей старшого віку – кожні 3-4 години або в міру забруднення.
  • Профілактика діареї. Кислий рН стільця викликає додаткове роздратування шкіри.