10.01.2023, 22:11

Гербіциди проти бур'янів: що це таке та як їх використовувати

Олег Білоусов | Все новости автора
сорняки

Гербіциди є широкою групою органічних і неорганічних сполук, які зазвичай використовуються як у сільському господарстві, так і в промисловості. З їхньою допомогою можна ефективно боротися з небажаними сортами рослин та бур'янами на площах, що використовуються для обробітку різних сільськогосподарських культур.

Гербіциди контролюють різні види бур'янів, допомагають позбутися небажаних рослин, таких як однодольні та дводольні бур'яни, та підтримують здоров'я сільськогосподарських культур. До найбільш поширених бур'янів належать:

  • волошка,
  • медонос пурпуровий,
  • зірочок,
  • сніп польовий,
  • мак польовий,
  • бур'ян польовий та багато інших.

Що робити, щоб ефективно боротися зі збудниками хвороб та збирати родючий урожай? Відповідь полягає у використанні високоякісних засобів захисту. Великий вибір гербіцидів в аграрному інтернет-магазині "Яблуком" дозволить правильно вибрати та купити гербіциди для захисту ваших рослин.

Як діє гербіцид?

Принцип дії гербіцидів залежить від вмісту конкретної діючої речовини та її концентрації, завдяки чому цей засіб впливатиме лише на бур'яни, а не на всю культуру. З цієї причини, зокрема, гербіцидні препарати необхідно розбавляти водою у відповідних пропорціях. Гербіцид блокує або перешкоджає метаболічним процесам, що протікають у тканинах рослин, у тому числі перешкоджають синтезу білків та інших метаболітів, які необхідні для правильного функціонування бур'янів.

Види гербіцидів

Препарати для боротьби з бур'янами можуть діяти двома способами – контактно чи системно:

  • Контактні гербіциди – ушкоджують бур'яни у місці контакту поверхні рослини з робочою рідиною. Контактні гербіциди діють дуже швидко і знищують лише надземну частину рослини, не впливаючи на кореневу. Умовою ефективності контактних гербіцидів є дуже ретельне покриття препаратом бур'янів за сприятливих погодних умов.
  • Системні гербіциди – діють зсередини, їх наносять на листя чи ґрунт. Діюча речовина, що міститься в препараті, поглинаючись бур'янами, втручається в процеси їх життєдіяльності, знищуючи як надземну частину, так і кореневу систему. Як правило, перші ефекти від застосування системних гербіцидів, залежно від речовини, що діють, виявляються приблизно через 2 тижні після обприскування.

Безпосередній вплив на вибір виду гербіциду для боротьби з бур'янами мають дата обробки, види бур'янів, присутніх на полі та погода.

Деякі гербіциди є селективними та вбивають лише певні види рослин, тоді як інші неселективні та вбивають практично всі рослини (т.зв. тотальні гербіциди). З цієї причини вам завжди слід звертатися за порадою до фахівця із захисту рослин з приводу використання правильного продукту та завжди читати етикетку перед його використанням.

Безпека використання

Дуже важливим аспектом безпеки застосування гербіцидів є відповідна доза препарату у баковій суміші. Якщо доза препарату виявиться надто низькою, обробка гербіцидом може не принести очікуваних результатів. Якщо ж доза буде надто високою, можливе ураження не тільки небажаних, а й культурних рослин (так зване гербіцидне ураження). Занадто активна боротьба з бур'янами може бути небезпечною для навколишнього середовища.

При використанні гербіцидів дотримуйтесь правил агротехніки, слідкуйте за тим, щоб бакова суміш була приготована відповідно до рекомендацій, вказаних на упаковці.