31.01.2023, 12:08

Круїз-контроль: як працює та коли слід застосовувати цей режим?

Ольга Станішевська | Все новости автора

Практично щороку автовиробники представляють світу технології, що полегшують досвід керування автомобілями. Різноманітні системи-помічники, такі як автопілот, круїз-контроль, інтелектуальні системи допомоги під час паркування вже стали звичним функціоналом в сучасних авто, проте далеко не кожний водій використовує їх у повсякденному водінні. Натомість чим більше фіч, тим дорожче авто. Тож круїз-контроль – це реальна потреба чи штучна цінність для збільшення вартості? 

Складно уявити опис будь-якого сучасного авто без наявності круїз-контролю. Це система, що автоматично підтримує задані водієм параметри швидкості. Як це працює?

Залежно від типу КПП та способу активації круїз-контролю він може бути механічним або автоматизованим та пасивним або адаптивним відповідно. 

Як це працює?

Під час руху на одній і тій же швидкості, круїз-контроль фіксує педаль газу в одному положенні для підтримки швидкості руху. Якщо ділянка траси має підйом або спуск, мікропроцесор передає відповідний сигнал і швидкість автоматично коригується. Щоб скасувати задані параметри достатньо натиснути на педаль газу. 

Потрібну швидкість можна також корегувати за допомогою відповідних кнопок на кермі.

- Пасивний круїз-контроль передбачає ручне налаштування швидкості та вимкнення режиму.

- Натомість адаптивний круїз-контроль, який застосовується, наприклад у сучасних моделях Mitsubishi Eclipse Cross: https://mitsubishi-motors.com.ua/new-eclipse-cross має додаткові функції, такі як підтримка дистанції, автоматичне регулювання швидкості залежно від умов руху. 

У яких випадках можна довіритися функції круїз-контролю?

Перший досвід застосування цього режиму може бути дещо некомфортним для водія, оскільки здається, ніби автомобіль починає жити своїм життям, натомість ви ніяк не впливаєте на зміну швидкості. Але це лише психологічний фактор, до якого досить легко адаптуватися та отримувати задоволення під час керування авто на довгих дистанціях. 

Вмикати цей режим у місті недоречно, адже рух є нерівномірним та передбачає постійних змін швидкості залежно від умов, зупинок та світлофорах та пішохідних переходах. 

Також, у випадку несприятливих погодних умов чи руху гірськими серпантинами безпечніше для водіїв і пасажирів взяти керування під свій контроль. 

Натомість якщо видимість хороша, а ви рухаєтесь автомагістраллю з ненасиченим трафіком, круїз-контроль дуже навіть корисна фіча, яка до того ж може вберегти вас від штрафів за перевищення швидкості. 

Інноваційні технології, що використовуються у сучасних моделях авто можуть стати гарними помічниками на дорозі, за умови розумного використання. Але навіть полегшення досвіду керування не повинні впливати на уважність та зосередженість водія за кермом.