Більше рухатися чи менше їсти - що швидше приведе тіло до ладу?

Apollo Next

Хочете відновити фізичну форму і привести тіло до ладу, але не знаєте з чого почати? Багато хто помилково вважає, що головним на цьому шляху стане обмеження в їжі. Хтось навпаки починає активно тренуватися, забуваючи про необхідність внесення змін до харчування. Але, як стверджують експерти блогу Apollo Next, для досягнення результату необхідний комплекс заходів, який включає і нормалізацію харчування, і фізичну активність, і здорові звички.

Правильно харчуватися - це як?

Перша думка, яка може прийти при схудненні або у боротьбі з целюлітом, пов'язана з обмеженнями харчування. Проте фраза "менш їжте" - це лише забобон. Така стратегія ніколи не зробить тіло красивим. Здорове харчування - не значить обмеження у харчуванні. Зокрема, правильне харчування включає:

  • баланс поживних речовин;
  • різноманітність продуктів;
  • правило "їжа за необхідності";
  • пріоритет "здорових" продуктів над шкідливою їжею.

Харчуватися правильно - це не те саме, що й голодувати або позбавляти себе радості від смачної їжі. Часто жорсткі дієти призводять не до красивого тіла, а до постійних зривів і, як наслідок, - розладу харчової поведінки та зворотного ефекту.

Роль фізичних навантажень

Піти в спортзал, почати бігати вранці чи проходити заповітні 10 тисяч кроків на день - гідні ідеї. Проте виснаження себе фізичними навантаженнями саме собою не зробить тіло ні красивим, ні здоровим. Якщо перестаратися з тренуваннями, можна отримати:

  • хронічні захворювання через мікротравматизацію;
  • "зношені" суглоби;
  • біль у м'язах;
  • наднавантаження для серцево-судинної системи тощо.

Звичайно ж, рух - це життя, але радикальна та швидка зміна способу життя з сидячого на спортивний може мати негативні наслідки для організму. Через короткий проміжок часу організм стане виснаженим і людина знову повернеться до звичного способу життя, так нічого і не змінивши.

Що справді гарантує результат?

Для того щоб виглядати підтягнутим та здоровим, потрібно поєднувати і здорове харчування, і фізичну активність. При цьому варто уникати фанатизму. Наприклад, довгі кардіотренування здатні спалити 500-800 калорій. Але набрати ці калорії також можна за один прийом їжі. У мережі також з'явився тренд на 1200 калорій за добу, але це небезпечно для організму. Тому потрібен баланс. 

Корисні продукти та помірні, але систематичні, тренування справді дадуть результат. Він не буде таким швидким, як від дієт та щоденних виснажливих тренувань у спортзалі, проте закріпиться надовго. А головне, виробиться певний спосіб життя, тобто не станеться швидкого вигоряння чи розчарування.

Не варто відхилятися від норми калорій (до 2400 для жінок, до 2800 для чоловіків), але і радикально забороняти собі нічого не варто. Корисні продукти (серед яких риба, м'ясо, овочі, зелень, крупи) теж можуть бути дуже смачними, а помірні навантаження - радісними, якщо вибрати стратегію балансу.