Які горіхи найбільш корисні для здоров'я: 10 видів з високим вмістом білка

Горіхи вважаються одним із кращих джерел рослинних білків. Крім того, вони є хорошим джерелом здорових жирів, клітковини та інших корисних речовин. Горіхи є безпечним і корисним доповненням до раціону. Які горіхи варто включити до раціону?
Кожен тип горіха містить різні поживні властивості. Горіхи є гарним джерелом рослинного білка, вітамінів, мінералів та корисних жирів, повідомляє Час Пік з посиланням на Verywellhealth.com .
Мигдаль, кешью, фундук – це цінне джерело ненасичених жирів, яке приносить користь серцево-судинній системі. Волоські горіхи містять антиоксиданти та протизапальні компоненти, які можуть покращувати когнітивні функції та знижувати ризик розвитку деменції, включаючи хворобу Альцгеймера.
Кедрові горіхи багаті ненасиченими жирними кислотами, особливо лінолевою, завдяки великій кількості якій допомагають у зниженні ваги, а також надають антидіабетичну дію, стабілізують кров'яний тиск і рівень холестерину, борються із запаленнями.
Кешью багаті ненасиченими жирами, які сприяють поліпшенню роботи холестерин-транспортної системи організму, зниження ризику хвороб системи кровообігу та важливі для профілактики атеросклерозу та його ускладнень.
Згідно з дослідженнями, завдяки білку, який є в горіхах, можна підтримати нарощування м'язів і прискорити схуднення. Білок, що міститься у горіхах, може підвищувати рівень гормонів, що знижують апетит.
В яких горіхах найбільше білка
Арахіс
Містить 9,5 г білка на ¼ склянки. У ньому низький вміст вуглеводів, високий вміст ненасичених жирів, а також він є гарним джерелом вітамінів та мінералів, зокрема вітаміну Е, ніацину та тіаміну.
Мигдаль
Містить близько 7 г білка на ¼ склянки і менше вуглеводів, ніж інші горіхи. Також у цих горіхах більше кальцію, ніж в інших видах, що важливо для функціонування м'язів та зміцнення кісток. Крім того, мигдаль допомагає зменшити запалення в організмі, оскільки містить антиоксиданти, такі як вітамін Е, який захищає клітини від пошкодження. Корисні для серця жири в мигдалі допоможуть знизити рівень холестерину.
Фісташки
Містять близько 6 г білка на ¼ склянки. В них менше жиру, ніж у інших горіхах. Це єдиний горіх, який є повноцінним білком, містить всі 9 незамінних амінокислот, які організм не може виробляти сам і які ви повинні отримувати з їжею. Вони також багаті на вітамін B6, який допомагає метаболізувати білок.
Кешью
Містить близько 5 г білка. Ці горіхи багаті на кілька важливих мінералів: магній, залізо, марганець, фосфор, цинк.
Волоські горіхи
Порція очищених волоських горіхів містить близько 4,5 г білка. Горіхи багаті корисними для серця омега-3 жирними кислотами, які можуть дати вам почуття ситості й виробляти м'язовий білок. Це єдині горіхи з високим вмістом омега-3 жирної кислоти, яка називається альфа-ліноленова кислота (АЛК), що допомагає зменшити запалення.
Кедрові горіхи
Містять близько 4 г білка на ¼ склянки. Вони калорійніші, ніж інші горіхи, але багаті магнієм, залізом і вітаміном Е.
Бразильські горіхи
Містять близько 4,75 г білка на порцію. Як і кедрові горіхи, вони калорійні, але в той же час в них низький вміст вуглеводів і високий білка.
Фундук
Містить близько 5 г білка на порцію. Багатий на ненасичені жири і є хорошим джерелом міді, також багатий на марганець, який допомагає метаболізувати жири і вуглеводи й регулювати рівень цукру в крові.
Пекан
Містить 3 г білка на ¼ склянки. Він забезпечує здорові жири, зокрема олеїнову кислоту, що міститься також в оливковій олії та рекомендується для зниження ризику серцевих захворювань. Пекан містить більше антиоксидантів, ніж інші горіхи.
Горіхи макадамії
Містять близько 2 г білка на порцію, а також чимало корисних жирів. В них менше вуглеводів, ніж у деяких інших горіхах, хоча вони досить калорійні. Є хорошим джерелом тіаміну і можуть знижувати рівень холестерину.
Горіхи – це не тільки смачний перекус, але й цінне джерело рослинного білка, корисних жирів, вітамінів та мінералів. Вони сприяють підтримці м'язової маси, контролю апетиту та загальному зміцненню здоров'я. У більшості випадків горіхи є безпечним і корисним доповненням до раціону. Але не варто забувати про помірність.
Починати включати до раціону потрібно з невеликих порцій, близько 30 грамів на день, і уважно стежити за реакцією організму. Потрібна консультація лікаря, якщо виникла алергічна реакція на горіхи!
Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик. |
![]() |