06.05.2011, 19:24

Матвиенко - к Президенту: Ваше вмешательство станет весомым доказательством Вашей личной преданности идеалам демократии

Народный депутат Украины, председатель Украинской республиканской партии «Собор» Анатолий Матвиенко обратился с открытым письмом к Президенту Украины в связи с ситуацией, сложившейся вокруг судьбы Юрия Луценко.

Приводим текст письма полностью:
Президенту України
Віктору Януковичу

Відкритий лист

Шановний Вікторе Федоровичу!

Звернутись до Вас із цим відкритим листом, як до Президента України - гаранта прав і свобод людини і громадянина, мене змушує ситуація, що склалася у зв`язку із обставинами кримінального переслідування Юрія Віталійовича Луценка.

Як Вам, вочевидь, відомо Юрій Луценко вже понад 4 місяці, від 26 грудня 2010 року, знаходиться під вартою. Не зважаючи на те, що ще 20 квітня 2011 року стосовно Ю.Луценка було закінчено усі слідчі дії, Генеральна прокуратура подала клопотання до суду про продовження терміну арешту лідера «Народної Самооборони» до 5 місяців. На знак протесту Юрій Луценко 23 квітня 2011 року оголосив про початок голодування, а 6 травня – про опір примусовому годуванню. За інформацією захисників політика, тривале утримання від прийому їжі спричинилось до різкого погіршення стану здоров’я ув`язненого і загрожує його життю.

Застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно Юрія Луценка є не лише необгрунтованим з огляду на завершення усіх слідчих дій, але й прямо загрожує його життю і здоров`ю. У даній ситуації безумовно порушуються права громадянина України Луценка Юрія Віталійовича, що потребує Вашого, пане Президенте, втручання як гаранта дотримання Конституції України. Так, ст. 27 Конституції встановлює, що «кожна людина має невід'ємне право на життя», а «обов’язок держави – захищати життя людини». Ст. 29 Основного Закону містить імперативну норму про те, що «ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом».

Варто звернути увагу й на той факт, що відмова слідчого від застосування стосовно Ю.Луценка запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд з мотивів буцімто небезпеки втечі обвинуваченого закордон, опосередковано ображає усю правоохоронну систему України, понад те – і Вас, пане Президенте, особисто. Оскільки, в такому разі, констатується безпорадність усієї державної влади України в запобіганні втечі за межі держави однієї-єдиної особи, стосовно якої порушено кримінальну справу.

Враховуючи опозиційний статус затриманого політика, його неодноразову різку критику Вашого політичного курсу, в українському суспільстві, в мільйонів українських громадян цілком закономірно постає питання, чи не є кримінальне обвинувачення Юрія Луценка переслідуванням за політичними мотивами, а його ув`язнення – карою за протистояння із Вашою політичною силою. Глибоке занепокоєння з цього приводу виникає не лише в Україні, але й за її межами. Про це свідчить зокрема спеціальне звернення Європейського суду з прав людини до українського уряду із запитаннями про законність утримання під вартою екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка від 21 квітня цього року. Якщо порушення прав людини в Україні побачили європейські судові інституції, то глава Української держави, вочевидь, не може ігнорувати ситуацію, що склалася.

В зв`язку із вище викладеним від імені Української республіканської партії «Собор» звертаюсь до Вас із закликом невідкладно особисто втрутитись у ситуацію, яка склалася, з метою недопущення подальшого порушення прав і свобод громадянина України Юрія Луценка, зокрема, подальшого протиправного утримання його під вартою.

Пане Президенте! Переконаний: Ваше втручання стане вагомим доказом Вашої особистої відданості ідеалам демократії та безумовного дотримання прав людини; незмінності курсу на розбудову України як європейської цивілізованої держави, а не середньовічної диктатури, де із опонентами борються через залякування, ув`язнення, терор, а нерідко – і фізичне знищення.

З повагою,
Анатолій Матвієнко,
голова Української республіканської партії «Собор»,
народний депутат України.
Київ, 6 травня 2011 року.

Народная самооборона
 <