07.03.2024, 07:59

В Україні тестуватимуть е-гривню: що говорить НБУ про перехід на цифрову валюту

е-гривна

У 2024 році заплановано проведення відкритого тестування державної цифрової валюти - е-гривні, в якому можуть взяти участь усі охочі.

Про це ]]>повідомляє]]> пресслужба НБУ у Facebook, передає Час Пік.

Перше тестування е-гривні Національний банк провів у 2018 році. Воно проходило у закритому середовищі та передбачало впровадження платформи "Електронна гривня", випуск в обіг обмеженої кількості цифрової гривні та тестування операцій з е-гривнею виключно працівниками НБУ та кількома компаніями - учасниками проекту.

Другий етап, який має стартувати у другій половині цього року, буде відкритим. Це означає, що у ньому зможуть взяти участь банки, небанківські фінансові установи та їхні клієнти, які бажають протестувати функціональність гривні.

"Всі платіжні операції з е-гривнею під час тестування проходитимуть на єдиній технологічній платформі, оператором якої буде Національний банк. Зараз ми здійснюємо пошук розробника технологічного рішення щодо реалізації пілотного проекту. Під час тестування ми плануємо досліджувати ефективність обраної технологічної платформи та зручність використання е-гривні для здійснення платіжних операцій, її переваги на практиці, що допоможе ухвалити рішення про доцільність широкомасштабного її випуску в Україні", - розповів Андрій Поддєрьогін, директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ.

Регулятор заявляє, що рішення про доцільність широкомасштабного випуску е-гривні прийматиметься за результатами дослідження. Підхід до питання буде виваженим, з урахуванням впливу на фінансову систему держави.

Поддєрьогін підкреслює, що е-гривня не стане заміною готівкової або безготівкової форм гривні, а буде доповненням. Користувачі зможуть без обмежень вибирати, якою формою гривні (готівковою чи безготівковою, у тому числі е-гривнею) здійснювати розрахунки.

Читайте також: Далеко не всім по кишені: українським водіям готують нові штрафи в десятки тисяч гривень

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: