06.03.2024, 14:52

Далеко не всім по кишені: українським водіям готують нові штрафи у десятки тисяч гривень

авто

В українських водіїв у 2024 році може з'явитися більше обмежень та приводів для того, щоб отримати штраф. Народні депутати виступили з низкою ініціатив, які, з одного боку, збільшують відповідальність за порушення та сприяють більш ретельному дотриманню правил дорожнього руху, з іншого, - можуть вдарити по кишені.

Які ініціативи зараз розглядаються та що готують водіям в Україні - розповість Час Пік.

Автомобілісти повинні бути готові як мінімум до п'яти "штрафних" нововведень, які стосуються і поведінки на дорозі, і змін, що вносяться в конструкцію транспортних засобів.

Штраф за скручений пробіг

Наприкінці 2023 року на сайті Верховної Ради з'явився ]]>проєкт закону №10216]]> "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо адміністративної відповідальності за фальсифікацію пробігу уживаного транспортного засобу". Документ передбачає вимірювання пробігу авто та порівняння даних під час перереєстрації. За недотримання норми передбачається штраф від 8500 до 34 000 гривень. Наразі проєкт закону перебуває на стадії розгляду у профільному комітеті.

Штраф за перевищення рівня шуму

Відповідно до ]]>проєкту закону №9564]]>, так звані "прямоткові глушники", "подвійні спортивні системи" та інші технічні вироби, які не передбачені та не враховані конструкцією транспортних засобів, будуть розглядатися як фактор порушення тиші та спокою громадян.

За перевищення рівня шуму планується запровадити фіксовані штрафи:

  • 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 грн) за перше порушення;
  • 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 грн) при повторному порушенні.

Крім того, за порушення можуть позбавити права керування транспортним засобом на термін 3-6 місяців.

Наразі документ перебуває на розгляді у Комітеті з транспорту та інфраструктури. Верховна Рада мала розглядати документ наприкінці лютого, він входив  до порядку денного. Але цього не сталося. Очікується, що проєкт закону буде розглянуто народними депутатами найближчим часом.

"Нештрафованих" 20 км/год більше не буде

На сьогодні штраф за перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год від дозволеної становить 340 грн, більш ніж на 50 км/год - 1700 грн. Народні депутати виступають і ініціативою прибрати ці "нештрафовані" 20 км/год і розробити шкалу штрафів залежно від перевищення швидкості.

Як ]]>пояснює]]> заступник голови Комітету ВР з транспорту та інфраструктури Володимир Крейденко, у населених пунктах максимальна дозволена швидкість руху становить 50 км/год. Це обмеження діє як на вузьких вуличках, так і на шосе та проспектах, які мають по три-чотири смуги руху в одному напрямку, розділені відбійниками і не мають пішохідних переходів. Рухатися такими дорогами зі швидкістю 50 км/год не зовсім логічно і 20 кілометрів "люфта", що діють, нівелюють це обмеження. Встановлення обмежувальних знаків процес складніший, оскільки потребує участі місцевої влади: фактично, такі знаки є лише у кількох містах України.

Які штрафи можуть бути встановлені за перевищення швидкості з урахуванням потенційної нової шкали, невідомо. Крейденко пропонує збільшити штрафи за перевищення швидкості до 20 тисяч гривень, адже якщо людина катається містом зі швидкістю 200 км/год - це має призвести до серйозного покарання.

Штраф за дрифт на дорогах

У Верховній Раді ще минулого року було зареєстровано ]]>проєкт закону №9642]]> "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за умисне кероване занесення транспортного засобу (дрифтування)". Любителів дрифтувати очікують такі покарання:

  • 8500 грн за перший випадок;
  • 17000 грн за повторне порушення протягом року.

Крім того, можна залишитися без прав на термін від 6 місяців до року.

Наразі документ перебуває на розгляді у профільному парламентському комітеті.

Штраф за "неактуальні" шини

Водіїв в Україні хочуть зобов'язати міняти шини з літніх на зимові на законодавчому рівні. У лютому у Верховній Раді було зареєстровано відповідний ]]>проєкт закону №11029]]>. Документ, розроблений за участю Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції, зокрема, передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення.

За використання шин, що не відповідають сезонності, передбачено такі штрафи:

  • 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн) за перше порушення,
  • від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів (3400-8500 грн) за повторне порушення.

Порушники ризикуватимуть залишитися без прав на строк від 3 до 6 місяців.

Наразі проєкт закону, як і перераховані вище, перебуває на розгляді профільного комітету.

Читайте також: Запорізький автозавод та нові авто: яких "народних" новинок варто "боятися" від виробника

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк