Як оздоровитися у санаторії безкоштовно? Хто має право на путівку

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Оздоровлення в санаторії – це дуже важлива справа для того, щоб підтримувати своє здоров’я та гарне самопочуття. Але на даний момент оздоровлення в санаторії зовсім недешеве. В середньому вартість одного дня відпочинку коливається від 800-1000 гривень. А для того, щоб отримати певний ефект від лікування і оздоровлення потрібно відпочити хоча б 14 днів. Для середньостатистичної людини 12-15 тисяч за кілька днів, проведених у санаторії досить багато. Проте, є категорії людей, які можуть відпочити безкоштовно. Хто ж це?

Хто може отримати безкоштовну путівку?

Загалом, на час військового стану можливість отримання путівок для людей є дещо обмеженою. Адже не всі санаторії працюють, деякі не можуть гарантувати безпеку своїм відвідувачам, тому тимчасово припинили прийом пацієнтів. До того ж, часто курортні заклади використовуються як місце для тимчасового розміщення евакуйованих осіб. Але все ж у бюджеті країни є кошти, закладені на санаторно-курортне лікування. Право на отримання безкоштовної путівки в санаторій мають люди з інвалідністю, незалежно від категорії і групи. При цьому, безкоштовну путівку можуть отримати і ті, хто отримав травму на виробництві і в результаті цього має інвалідність.

До того, ще до війни право на безкоштовні путівки мали люди, які мають особливі заслуги перед державою. Зараз до них додалися ті, хто мав встановлений факт позбавлення власної свободи під час збройного конфлікту в України.

Люди з інвалідністю, які відвідують санаторії України або наші вітчизняні курорти, можуть безкоштовно відпочивати тут від 18 до 21 дня. А ті особи, які мають інвалідність через захворювання нервової системи або травми хребта і спинного мозку, можуть розраховувати на безкоштовну путівку до 35 днів.

Ті люди, які постраждали від збройної агресії можуть отримати безкоштовну путівку на 18 днів або мати компенсацію протягом 12 місяців з того часу як були звільнені з місць несвободи.

Діти з інвалідністю можуть знаходитися разом із супроводжуючим у санаторії 21 день.

Кожен, хто має право на безкоштовну путівку, може самостійно обирати заклад, де буде лікуватися та дату заїзду.

В умовах війни держава запускає низку соціальних проєктів для жителів прифронтових областей, які дозволять відпочити безкоштовно у санаторіях дітям з малозабезпечених та багатодітних сімей. Для цього треба проживати і бути офіційно зареєстрованим у низці східних та північних областей, а також подати заяву до департаменту соціального захисту.

Як отримати безкоштовну путівку в санаторій?

Для того, щоб людина змогла отримати безкоштовну путівку, їй необхідно принести певний пакет документів. Перш за все, людина повинна перебувати на обліку у органах соціального захисту. В департамент соціального захисту подається спеціальна заява, до якої докладаються документи:

  • Копія паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу.
  • Медична довідка № 070/о.
  • Копія картки платника податків
  • Копія довідки від медичної комісії про групу інвалідності.
  • Копія документа, що засвідчує той факт, що людина постраждала від збройної агресії.

Інваліди першої групи можуть отримати безкоштовну путівку щороку. Інваліди другої групи мають на неї право раз на 2 роки, а інваліди третьої групи – раз на 3 роки.

Отримати безкоштовну путівку в санаторій цілком реально. Крім випадків, визначених законом, можуть бути і інші ситуації, які передбачають її надання. Приміром, інколи їх купує підприємство для своїх працівників, компанія може частково компенсувати вартість путівки робітникові, можна втрапити у певну державну програму, яка дозволить отримати санаторно-курортне лікування. В будь-якому випадку варто звертатися у департамент соціальної політики і отримувати всю необхідну інформацію.