28.02.2024, 15:57

Самопроголошене Придністров'я звернулося за допомогою до Росії із закликом "вплинути на керівництво Молдови"

Віктор Білий | Всі новини автора

Учасники "з'їзду депутатів" у невизнаному Придністров'ї звернулися до Росії за "захистом" у зв'язку з "економічною блокадою з боку Молдови".

Про це повідомляє придністровський ресурс "Новини Придністров'я" та російські ЗМІ, передає Час Пік.

Зокрема депутати звернулися до Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), Співдружності Незалежних Держав (СНД), Європейського парламенту, міжнародного комітету Червоний Хрест та до генерального секретаря ООН Антоніа Гутерріша із закликом "вплинути на керівництво Молдови для повернення до адекватного припинити порушення прав та свобод мешканців Придністров'я”.

У ході виступів депутатів різних рівнів та міністрів "уряду" було озвучено претензії на адресу Молдови та звинувачення в тому, що Кишинів запровадив "економічну блокаду" невизнаної республіки, обклавши поставки товарів додатковими митами.

"Президент ПМР" Вадим Красносільський зокрема заявив, що проти Придністров'я застосовується "політика геноциду" – економічне удушення, фізичне знищення частини народу у війні 1992 року, відмова у правовому захисті, спроба насильницького насадження мови.

За підсумками з'їзду було прийнято декларацію з 7 пунктів, в якій серед іншого міститься звернення до Росії за захистом.

"Звернутися до Ради Федерації та Державної Думи Росії з проханням про реалізацію заходів щодо захисту Придністров'я в умовах посилення тиску Молдови. У Придністров'ї живуть понад 220 тисяч громадян Росії. Росія бере участь у миротворчій місії на Дністрі і є гарантом і посередником у переговорному процесі", - йдеться у резолюції з'їзду.

Крім того, з'їзд звернувся до Генерального секретаря ООН з проханням "врахувати невід'ємні права придністровського народу" та "припинити порушення сусідньої Молдови" прав та свобод мешканців Придністров'я.

Нагадаємо, що на початку 2024 року уряд Молдови скасував митні пільги на товари, які постачаються до Придністров'я. Після цього Тираспіль звинуватив Молдову в економічному тиску.

Читайте також: Китай відправляє посланця в Україну, Росію та країни ЄС: подробиці

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк