17.01.2024, 09:37

Що буде з курсом гривні у 2024 році?: Сценарій може виявитися песимістичним

гривны

У 2024 році курс долара до гривні залежатиме від ринкових умов та сезонності. Спрогнозувати зараз курс складно, проте Нацбанк намагатиметься забезпечити курсову стійкість та привабливість гривні.

Про це в ефірі телемарафону повідомив голова НБУ Андрій Пишний, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Пишний нагадав, що на початку війни НБУ вимушений був зафіксувати офіційний курс, що призвело до множинності курсів: офіційний, курс міжбанківського ринку, курс сірого ринку та курс в обмінних пунктах. Також постійно змінювався готівковий курс. Це унеможливило забезпечити курсову стабільність, тому НБУ відмовився від фіксації курсу і перейшов до його керованої гнучкості з метою усунення множинності курсів.

"НБУ буде присутнім на валютному ринку та згладжуватиме надмірні та небезпечні коливання", - запевнив голова Нацбанку, однак певних прогнозів на поточний рік давати не став.

Водночас, як зазначає український політолог Андрій Смолій, МВФ прогнозує девальвацію до 54 гривень за долар.

"У валютному прогнозі гривні на 2024 рік є два основні сценарії. Один можна назвати помірно-девальваційним. Він передбачає повільне, але неминуче ослаблення нацвалюти України. Це базовий сценарій", - уточнює Смолій у ]]>Telegram]]>.

А ось альтернативний варіант може виявитися песимістичнішим. Він активується у разі, якщо фінансова допомога Україні виявиться значно нижчою від планових орієнтирів.

"Тоді до негативних для гривні макроекономічних трендів, що лежать в основі базового помірно-девальваційного сценарію, може додатись фінансовий форс-мажор", - вважає експерт.

Читайте також: "Мій заклик - готуватися до довгої війни": в НАТО вважають, що бойові дії в Україні не припиняться навіть у 2025 році

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк