09.03.2023, 15:47

Придністров'я: Хто хитає ситуацію в невизнаній республіці і до чого це може призвести

Марина Началова | Всі новини автора
Придністров'я

Ще одна зона напруги поступово набирає обертів. Придністров'я, як частина Молдови, яка контролюється російськими військами, викликає занепокоєння як в Україні, так і в саме в Молдові. І якщо потенціалу для вторгнення в південно-західні регіони України окупанти, наче, не мають, то дестабілізувати ситуацію в Кишиневі сил може вистачити.

Хто розігріває ситуацію біля Придністровської Молдавської Республіки, розбирався Час Пік.

Ще 23 лютого 2023 року Міноборони РФ заявило, про те що Україна активізувала підготовку до "вторгнення в Придністров'я". Міноборони Молдови моментально спростувала ці заяви, а радник офісу президенту України Михайло Подоляк заявив:

"Розв'язання придністровської проблеми належить лише Кишиневу. Якщо ж Молдові потрібна підтримка України, то варто звернутися до Зеленського".

Водночас депутат партії Санду Оазу Нантой 27 лютого заявив, що Україна має право розглядати військовий сценарій у Придністров’ї, однак не робитиме цього.

"Хочу наголосити, що зараз існує відвертий конструктивний діалог між Україною і Молдовою. І є офіційна позиція Молдови про те, що "придністровський конфлікт" — це не той конфлікт, який потрібно вирішувати військовими методами. Тут маса аргументів", – пояснив він.

Чи можливий наступ РФ із Придністров'я: у НАТО дали прогноз

Пізніше, 28 лютого 2023 року, речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко наголосив, що на кордоні з Молдовою біля Придністров’я Україна посилює захист та будує фортифікації.

"У будь-який момент можуть бути провокації, тож ми маємо бути готовими до всього", - заявив він.

В цей же день МО невизнаної республіки оголосило про початок з 1 березня чергових військових зборів в Придністров'ї терміном на три місяці.

Далі, 1 березня 2023 року, МЗС РФ заявило про підготовку Україною "провокації з радіоактивними речовинами" у Придністров'ї. Нібито зазначені речовини "могли доставити через порти Одеської області, які беруть участь у "зерновій угоді".

Уряд Молдови, намагаючись пригасити, конфронтацію, що все більше набирає обертів, миттєво спростовує ці заяви.

"Держустанови відстежують ситуацію і не підтверджують інформацію, що розповсюджується російською стороною".

Сьогодні ж, 9 березня 2023 року, нові події розгорнулися щодо ймовірного замаху на голову Придністров'я Вадима Красносельського. 

Міністерство держбезпеки невизнаної республіки оприлюднило заяву про нібито запобігання замаху на голову регіону.

СБУ прокоментували ці події у своїй заяві.

"Будь-які заяви представників так званого "Міністерства державної безпеки Придністровської народної республіки" щодо участі СБУ у підготовці теракту слід розглядати виключно як провокацію, зрежисовану в Кремлі", - йдеться у повідомленні відомства.

Ситуація в регіоні залишається напруженою. Нещодавні мітинги проросійської опозиції в Кишиневі говорять про те, що Кремль, розуміючи своє хитке становище в регіоні спробує реалізувати певний сценарій щодо посилення контролю на Молдовську владу та запобіганню втрати впливу в цьому куточку колишнього СРСР. 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк