01.10.2023, 16:43

Українці, які постраждали через війну, можуть пройти лікування за кордоном - МОЗ

Альона Тихоненко | Всі новини автора
лікування

Українці, які постраждали через війну, можуть евакуюватися на спеціалізоване лікування до лікарень Європи. 

Як це зробити, розповіли в ]]>пресслужбі Міністерства охорони здоров’я,]]> передає Час Пік.

Партнери з інших країн приймають заявки на евакуацію й забезпечують транспортування медичними авіарейсами. Це відбувається з медичного евакуаційного хабу в Польщі до європейських клінік. Там українці можуть отримати медичну допомогу.

"Медична евакуація українців здійснюється за допомоги міжнародних партнерів, зокрема у рамках співпраці МОЗ та Єврокомісії, за підтримки ВООЗ, уряду Польщі, БО "Лікарі без кордонів", БФ "Медична місія", транспортних бригад парамедиків із Польщі, Німеччини та інших країн тощо", — йдеться у повідомленні.

Спершу МОЗ має подати заявку на евакуацію, після чого отримати пропозиції від медичних закладів країн-учасниць Євросоюзу та Європейської економічної зони.

"Потім координатори МОЗ контактують з координаторами країн, що приймають пацієнтів, та погоджують етапи й маршрути безпечного медичного транспортування", — зазначили в пресслужбі.

У МОЗ додали, що до європейських клінік направляють пацієнтів із травмами, дітей і дорослих з новоутвореннями, які потребують високоспеціалізованої допомоги, комбустіологічної допомоги, що потрібна у разі опіків, та дітей з орфанними захворюваннями.

Для евакуації потрібен закордонний або внутрішній паспорт та виписки з історії хвороби. За необхідності людину можуть супроводжувати родичі. Усі медичні конвої є абсолютно безкоштовними.

Пропонуємо до перегляду:

"Яблуко" - це дев’ятий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений майже біблейському попередженню “Не влізай, а то вб’є”. Але ж попередження для “слабаків”, правда?...

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: "Важкі часи зробили нас сильними": Звернення Зеленського на честь Дня захисників та захисниць України

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк