12.04.2024, 09:15

Росіяни змінили тактику та інтенсивність обстрілів енергетичних об'єктів України, - НЕК "Укренерго"

удар по тэс

У 2024 році російська армія змінила тактику та інтенсивність ударів по енергосистемі України. Росіяни атакують не всю енергосистему, а енергетичні об'єкти в окремих регіонах чи ті, що живлять окремі міста, як, наприклад, Харків.

Про це ]]>повідомила]]> представник НЕК "Укренерго" Марія Цатурян в ефірі Українського радіо, передає Час Пік.

За словами Цатурян, швидкість відновлення об'єктів енергетичної інфраструктури залежатиме від того, чи будуть уражені нові енергетичні цілі російськими ракетами.

"І тут ще потрібно врахувати, що відновити мережеві об'єкти, такі як підстанції, все одно легше, ніж відремонтувати великі енергоблоки електростанцій. Тому мережу та її здатність передавати електроенергію країною можна відновити швидше. Головне, щоб було що передавати. Тому тут якісь прогнози поки що дуже важко робити", - розповіла речниця НЕК "Укренерго".

Вона наголосила, що зараз українська енергосистема працює стабільно.

"Енергосистема зараз працює стабільно, незважаючи на ті ураження, які завдав ворог комбінованою масованою атакою ракетами та дронами. Наразі диспетчерський центр "Укренерго" не запроваджував жодних обмежень споживання у всіх областях України, крім Харківщини, де справді ситуація найважча", - повідомила Цатуряна.

Спікер НЕК "Укренерго" зазначила, що об'єкти високовольтної мережі та підстанції, по яких було завдано ударів, зокрема, у південних регіонах України, відновлюватимуться. Там зараз працюють ремонтні бригади.

"Про відновлення таких великих об'єктів, як теплові електростанції. Тут дуже складно робити якісь прогнози щодо можливості відновлення, бо, наприклад, на Трипільській ТЕС ще продовжується ліквідація наслідків сьогоднішньої масованої атаки. Працюють рятувальні служби, гасять пожежі, розбирають завали. І тільки потім енергетики зможуть оцінити ступінь ушкоджень та ураження енергетичного обладнання, що постраждало внаслідок цього обстрілу. Взагалі повне відновлення таких великих об'єктів, як ТЕС - це питання, яке займає багато часу. Щоб відновити їх повністю потрібні роки і багато коштів", - додала Цатурян. .

Читайте також: Росіяни вдарили по енергетичних об'єктах у п'яти областях: під Києвом знищено Трипільську ТЕС

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк