11.09.2020, 14:43

Як виростити опеньки на своїй дачній ділянці

Ольга Ранська | Все новости автора
опята

Ви любите ходити на "тихе полювання", але не маєте приємної можливості піти або поїхати в ліс? Не впадайте у відчай! Вирішити цю проблему зможете ви самі у себе на дачній ділянці. У природних умовах опеньки ростуть на пеньках або повалених і загнили деревах. На дачі також можна створити умови, наближені до лісових, і збирати дуже смачні і ароматні гриби без особливих зусиль. В результаті ви і Ваші близькі будуть винагороджені смачними грибними стравами. Отже, з чого починати?

На колодах

Виростити опеньки на дачі не так вже й складно. Насамперед потрібно заготовити колоди дуба, берези, тополі, клена або ясена будь-якої довжини. У діаметрі вони можуть бути до 25 см.

Сокирою розщеплюємо в декількох місцях колоду та засипаємо в розколи землю. Перед цим колоди замочують у воді протягом години. Після виконаних процедур розкладіть колоди на ділянці, як вам подобається. Але тільки не на відкритій ділянці, а під тінню зростаючих рослин та гілок дерев.

Наступний етап-підготовка міцелію. Його можна придбати в садових або інтернетівських магазинах. А ще ви можете приготувати міцелій самі. Для цього потрібно в лісі назбирати старих, великих капелюшків опеньків, залити їх в будь-якій ємності дощовою водою, добре збовтати та залишити так на три-чотири години.

По закінченню даного часу розчин готовий. Їм-то і поливають підготовлені колоди, розклавши на них старі капелюшки з розчину. При бажанні колоди можна укрити тирсою. Так звану грибну грядку періодично потрібно зволожувати. І вже через рік-два ви зможете зібрати перший урожай.

на бревнах

На пеньках

Альтернативою колодам можуть бути пні, які вже є на дачній ділянці. Процес посадки опеньків аналогічний вирощуванню на колодах. Ще ви можете не полінуватися й викорчувати загнилий пеньок в лісі та прилаштувати його до колоди. При доброму поливі грибниця на новому місці швидко приживеться. Але врахуйте, що після цього пень ні в якому разі не можна ворушити, тому що міцелій розірветься, і врожаю ви не отримаєте.

на пнях

У теплиці

Хороший результат також не змусить себе чекати, якщо помістити підготовлені колоди в теплицю. Тепличні умови створять сприятливу атмосферу для швидкого росту грибів.

в теплице

Такий нескладний спосіб вирощування опеньків на дачі забезпечить вас свіжими грибами при будь-яких умовах і на тривалий час (на колодах вони будуть рости до восьми років). Отже, ви без проблем зможете насолоджуватися смачним урожаєм опеньків в смаженому або маринованому вигляді.