29.10.2020, 16:11

Як вибрати сканер штрих-коду?

Ольга Станішевська | Все новости автора

Зі штрих-кодами ми маємо справу в багатьох місцях. В першу чергу ми асоціюємо їх з магазинами, однак штрих-коди присутні також в бібліотеках, офісах, на складах, тобто всюди, де існує необхідність швидкого доступу до базової інформації про продукцію. Є кілька типів зчитувачів штрих-кодів. Кожен з них пристосований для роботи в певних умовах і з певними типами кодів. У статті нижче ми вирішили донести до вас основну інформацію про ці пристрої.

Як вибрати?

Швидке і максимально безпомилкове зчитування штрих-коду, тобто ідентифікування продуктів, значно спрощує роботу продавців, розвантажує керівників складами й працівників, які викладають товар на полиці магазинів. Таке завдання прекрасно виконує хороший сканер штрих-коду. Купувати такі пристрої слід у перевірених продавців, які спеціалізуються на автоматизації торгівлі. Одним з лідерів по оптовій і роздрібній торгівлі електронного устаткування і витратних матеріалів в Україні є інтернет-магазин Смарт Скан. Підприємство реалізує лише сертифіковані товари та товари, що мають легальне походження, серед яких і сканери штрих-кодів, і банківське обладнання, термінали збору даних, принтери чеків, фіскальне обладнання та багато іншого. Фахівці компанії проконсультують щодо обраного товару, а також гарантують обслуговування купленої продукції.

Важливі параметри й функції

Сучасні сканери штрих-кодів дозволяють зчитувати два типи кодів: одномірні (1D) - їх читають лазерні або світлодіодні сканери, і двовимірні (2D) - фотосканер.

У вигляді 2D-кодів інформація записується у двох вимірах. Тому в них можна закодувати більшу кількість даних, наприклад, накладні, рахунки-фактури, і навіть графіку. Прикладом тут може бути QR-код, який можна читати за допомогою відповідної програми, встановленого в телефоні. Зрозуміло, існують рідери з такою функцією, але не у всіх є така можливість, тому перед покупкою необхідно це перевірити (звичайно, якщо ви збираєтеся де-небудь використовувати цю функцію).

Технологія сканування

Є кілька способів читання штрих-кодів.

  • Світлодіодні сканери

З'явилися у продажу першими. На місце сканування падає світло зі світлодіодів. Забезпечують зчитування з відстані навіть в кілька десятків сантиметрів за кілька десятків мілісекунд. Досить добре справляються з кодами не дуже хорошої якості. Крім того, вони відносно стійкі до механічних пошкоджень.

  • Лазерні сканери

Вони можуть зчитувати коди на дуже великій швидкості — протягом декількох мілісекунд). Тому добре зарекомендували себе на касових робочих місцях у вигляді вбудованих в стільницю (стаціонарні сканери). Лазерні рідери мають досить великий діапазон зчитування — від 25 см до декількох метрів.

  • Фотосканер

Рідер робить щось типу фотографії (всього коду або тільки частини). Такий пристрій характеризується високою точністю — справляється навіть з частково пошкодженими кодами. Причому відносно вільно, тому що сканування займає іноді навіть 1 секунду (зазвичай набагато швидше). Звичайно, у багатьох випадках така швидкість читання є прийнятною, але є місця, коли необхідний більш швидкий сканер, наприклад, в магазинах, де клієнти купують велику кількість продуктів одночасно, або в дисконтних магазинах продуктів харчування.

Типи сканерів

Як уже було згадано, штрих-коди використовуються в різних місцях. Це вимагає використання різних типів сканерів.

  • Сканер ручний (портативний)

Щоб використовувати такого роду пристрій, потрібно взяти його в руки та направити промінь на штрих-код. Такі пристрої, як правило, мають спеціальну контурну ручку з кнопкою, розташованої під вказівним пальцем (іноді на корпусі під великим пальцем). Вони характеризуються також невеликою вагою. Підключаються як до мережі за допомогою кабелю, так і за допомогою бездротового з'єднання (bluetooth, Wi-Fi). Ручні бездротові сканери дозволяють піти від об'єкта навіть на відстань 100 метрів. Тому добре підходять для складських приміщень.

  • Сканер настільний (стаціонарний)

Такий пристрій встановлюється на постійній основі, наприклад, на стільниці або стіні. Не потрібно його додатково активувати — досить тільки піднести до нього штрих-код. Такі сканери застосовуються, наприклад, на робочих місцях касових в магазинах самообслуговування, або на парковках перед в'їздом.

  • Сканер промисловий

Ця специфічна група має особливу конструкцію, яка дозволяє їх використовувати в складних умовах, наприклад, на вулиці, у виробничих цехах і т. д. Тому деякі з них можуть працювати під дощем, на морозі, в значній запиленості та т. д.

На що звернути увагу

Перший з головних параметрів — місце використання пристрою. Важливо, чи буде сканер використовуватися в офісі, на складі, в магазині або, можливо, у великому виробничому цеху. Якщо в магазині, то сюди ідеально підійде стаціонарний сканер. Наступною важливою особливістю є радіус дії, який вказує, на якій відстані пристрій зчитує штрих-код. Як правило, чим ця відстань буде більше, тим краще. Ще однією особливістю сканерів є здатність зчитування пошкоджених, нечітких кодів. Це можуть бути стерті коди й навіть майже зниклі. Чутливий сканер може впоратися з навіть дуже непростим в цьому відношенні кодом.

Останнім параметром, який повинен вас зацікавити при виборі — це можливість фотозйомки та сканування документів. Важлива також гарантія та її тривалість: чим вона довше, тим, звичайно ж, краще.

Резюме

Купівля зчитування штрих-коду не є простою справою, але якщо ви вказали всі вимоги, які у вас є відносно цього пристрою, вам буде набагато легше його вибрати. Купувати слід тільки високоякісні товари від відомих виробників, які дають гарантії на свої пристрої зчитування штрих-кодів.

Теги новостей: