13.12.2020, 07:28

Гімн Угорщини на Закарпатті: СБУ відкрила справу про держзраду

Гимн Венгрии на Закарпатье: СБУ открыла дело о госизмене

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом державної зради у зв'язку з виконанням гімну Угорщини депутатами Сюртівської сільської об'єднаної територіальної громади у Закарпатській області.

Про це 12 грудня повідомило агентство "Українські Новини" з посиланням на джерело у відомстві, передає Час Пік.

"Обставини дій депутатів Сюртівської сільської об'єднаної територіальної громади в Закарпатській області досліджуються в кримінальному провадженні за частиною 2 статті 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), частини 1 статті 111 (держзрада) і частини 3 статті 358 (підробка документів)", - йдеться у відповіді СБУ на запит.

Водночас інші дані не розголошуються, оскільки відносяться до таємниці досудового розслідування, зокрема інформація про те, чи допитувалися депутати громади.

Нагадаємо, про інцидент стало відомо, коли у мережі з'явилося відео із залу засідань, на якому після складання присяги новообрані депутати Сюртівської ОТГ виконали гімн Угорщини.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю виданню "РБК-Україна" назвав три причини не сваритися із західним сусідом. Угорщина - країна-сусід, член НАТО та член Євросоюзу. Однак він підкреслив, що поважати законодавство та національні інтереси один одного повинні обидві сторони.

"Ніхто не налаштований політично воювати з Угорщиною. Але і Угорщина повинна поважати наше національне законодавство та національні інтереси", - сказав Кулеба.

Читайте також: В Україні з 16 січня 2021 року сфера обслуговування переходить виключно на українську мову

СБУ

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик