26.12.2021, 18:53

Засновниця Jobian Ольга Чубенко розповіла, які бувають причини депортації з Польщі

Ольга Станішевська | Все новости автора
Польща

Засновниця онлайн-сервісу з пошуку офіційної роботи за кордоном Jobian Ольга Чубенко відповіла на популярне питання щодо того, за що трудові мігранти можуть бути депортовані з Польщі.

Серед українців сьогодні дуже популярна тенденція щодо тимчасової міграції до Польщі, щоб отримати можливість додаткового заробітку. Втім, у момент зміни країни проживання вони часом стикаються з деякими проблемами, і головною з них є заборона на в'їзд і навіть депортація. Ольга Чубенко, засновниця компанії Jobian, профілем якої є офіційне працевлаштування за кордоном, розповіла чому українців можуть депортувати з Польщі і які види депортації бувають.

Насамперед слід уточнити, що означає депортація – цей процес відноситься до кримінальних чи адміністративних покарань та є висилкою людини з держави або насильницьким переселенням. Таке рішення у Польщі приймається воєводою або Прикордонною службою і буквально означає заборону відвідування країн Шенгенської зони. Ольга Чубенко у цьому випадку зазначає, що депортація та заборона на в'їзд до Польщі – це комплексний процес.

Ольга Чубенко розповіла про основні причини депортації з Польщі

До основних причин, через які іноземці можуть бути депортовані з Польщі, можна віднести:

  • незаконне перебування на території Польщі;
  • робота без офіційного оформлення або ухилення від сплати податків;
  • потрапляння до списків SIS із негативом або забороною;
  • брак коштів, необхідних для проживання;
  • незаконний перетин кордону.

У компанія Jobian (Джобіан) додають, що вище наведений список причин далеко не повний, але найчастіше депортація з Польщі відбувається саме через ці фактори. Якщо ж йдеться про українців, то зазвичай їх депортують саме через перші дві причини.

Крім депортації з країни, а також заборони на в'їзд, іноді необхідно також сплатити штраф. Його розмір залежить від статті, за якою було виявлено порушення правил перебування на території Польщі. У той же час, засновниця Jobian (Джобіан) Ольга Чубенко наголосила, що стягнення штрафу з порушника – це надзвичайно індивідуальний випадок. До того ж, на цей процес вплинула пандемія Covid-19, у зв'язку з чим польська влада внесла поправки до законодавства, завдяки яким депортованим громадянам не лише не нараховуються штрафи, а й збільшується термін їхнього легального перебування на території країни.

Щодо термінів, то польські закони встановлюють не якийсь конкретний період, а певний проміжок часу, з якого потім вибирається фінальний. Тимчасові терміни заборони на в'їзд варіюються:

  • Від 6 місяців до 1,5 року – особи, документи яких недійсні в момент перебування на території Польщі, або ті, хто порушував термін перебування або роботи на території країни.
  • Від 1 до 3 років – іноземці, помічені за проведенням незаконної діяльності.

Усім, хто переживає за можливість зіткнення з подібною проблемою, Ольга Чубенко з Jobian радить не впадати у відчай, оскільки заборона оскаржується і цілком ймовірно скасовується (як мінімум можна зменшити час її дії). Для цього докладно вивчається причина заборони, і ступінь критичності поточної ситуації, виходячи з чого можна подати апеляцію. Цими питаннями у тому числі займаються профільні компанії та юристи, які мають відповідний досвід.

Теги новостей: 
Рубрика - Правозащитник: