26.07.2022, 12:23

Як Польща допомагає українським біженцям?

Ольга Станішевська | Все новости автора

Кількість українців, що вирушили за кордон після початку війни, розв’язаної Росією, перевищила позначку в 3 млн. Велику підтримку вимушеним переселенцям надають у Польщі. Українцям допомагають на кордоні, в дорозі до тимчасового місця проживання, у процесі пошуку роботи. Розповідаємо про те, як підтримують біженців у Польщі.

Польща допомагає біженцям прихистком і роботою

Що змінилось у правилах в’їзду і перебування на території Польщі?

Враховуючи рішення Ради Європейського Союзу, влада Польщі ухвалила спеціальний Закон про допомогу біженцям з України. Згідно з положеннями цього закону українці можуть потрапити до Польщі за спрощеною процедурою. Це стосується насамперед жінок та дітей, яким для отримання дозволу на тимчасове перебування достатньо мати паспорт або свідоцтво про народження (дитині). Проте відсутність цих документів не стане перешкодою для в’їзду: у такому випадку можна звернутись до командира пункту пропуску, а у виняткових ситуаціях дозволяється подати заяву на тимчасовий дозвіл на перебування в Польщі після прибуття на місце проживання. Тим, хто не може підтвердити свою особу жодним документом, необхідно звернутись в Генеральне Консульство України. 

Дозвіл діятиме протягом 18 місяців, починаючи з 24 лютого. Кожен українець і українка, які узаконили своє перебування в Польщі, отримують право шукати та влаштовуватись на роботу. Для цього можна відвідати один із офісів Служби зайнятості, зателефонувати на інфолінію, або завітати на сервіс з пошуку роботи (https://www.aplikuj.pl/).

Які вакансії доступні українським біженцям в Польщі?

Варто зазначити, що українці можуть відгукуватись на усі вакансії. Втім, більше шансів отримати роботу матимуть ті, хто ретельно проаналізує свої вміння та обставини. На цьому етапі громадянам України допомагають працівники Служби зайнятості. Спеціалісти центрів з працевлаштування консультують усіх, хто цього потребує, допомагають скласти резюме чи обрати роботу за іншим фахом.

Найбільше пропозицій для українок, яких серед біженців більшість, мають підприємства зі сфери e-commerce і торгівлі, HoReCa (готелі, ресторани та заклади громадського харчування), салони краси, медичні установи та інші компанії. Долучитись до своїх команд українцям пропонують роботодавці з галузей програмування, дизайну, медіа та PR, інженерії різного напряму. 

Згідно з новим законом, жодних дозволів на роботу (окрім дозволу на тимчасове перебування в Польщі) мати не потрібно. Від роботодавців вимагається перевірити документи кандидатів, підписати договір (перекладений українською чи іншою мовою, якщо є така потреба), та повідомити Службу зайнятості про найм біженців з України протягом семи днів з початку співпраці. Про види договорів, страхові внески та податки читайте у матеріалі від Aplikuj.pl (https://www.aplikuj.pl/porady-dla-pracownikow/2646/praca-dla-ukraincow-rynek-pracy-dla-uchodzcow-z-ukrainy).

Тим українцям, які бажають бути підприємцями в Польщі, необхідно зареєструватись в системі реєстру населення та отримати номер PESEL. Тим, хто не планує займатись підприємницькою діяльністю, цей номер знадобиться для користування послугами банків, оформлення страхування (добровільного чи за умовами трудового договору), отримання соціальної допомоги.

Допомога українським біженцям: пільги, охорона здоров’я, волонтерські акції

Якими пільгами можуть скористатись біженці з України?

Кожен біженець з України має можливість отримати одноразову виплату на суму 300 злотих. Ці кошти можна витратити на оплату житла, придбання продуктів, одягу, засобів гігієни тощо. Виплата «300+» не потребує ухвалення жодним органом і надається одразу після отримання номеру PESEL. Номер PESEL у кожного свій, тож від кожної особи з сім’ї необхідно подати окрему заяву.

Кожен батько або мати, що прибули з дитиною, можуть взяти участь у програмі допомоги родині по вихованню дитини. Для цього необхідно мати дозвіл на тимчасове перебування в Польщі та документи дитини. Розмір допомоги становить 500 злотих/місяць до повноліття. Батькам двох та більше дітей віком 12-35 місяців дозволено отримати 12 тис. злотих допомоги окремими платежами по 500 або 1000 злотих. Батьки школярів перед початком навчального року можуть додатково отримати 300 злотих, а батьки немовлят у дит’яслах – до 400 злотих.

Допомога передбачена й для польських родин, які запросили біженців до себе – 1200 злотих/місяць на період двох місяців. Крім цього, дофінансування можуть отримати й урядові та неурядові організації, які ініціюють заходи для соціальної та професійної інтеграції біженців. Бюджет програми «Razem możemy więcej» становить 40 млн злотих.

Допомога від солідарних громадян

З самого початку війни Росії проти України біля пунктів пропуску на українсько-польському кордоні цілодобово працюють волонтери, медики, поліція. Кожен українець, що шукає безпечного місця в Польщі, отримує першу медичну і психологічну допомогу, місце для перепочинку, їжу, доступ до засобів гігієни, допомогу з транспортом та знаходженням тимчасового житла.

Державні та приватні компанії, а також волонтерські організації продовжують збирати кошти на організацію необхідної допомоги. У соціальних мережах працюють групи допомоги українцям в Польщі, в яких можна отримати допомогу у вигляді транспорту, продуктів харчування, одягу, засобів гігієни, житла, пошуку роботи. Солідарність висловлюють і роботодавці – через запрошення на роботу (https://www.aplikuj.pl/), курси з вивчення мови, допомогу з житлом.

Рубрика - Правозащитник: