07.10.2022, 07:45

У Празі відкрився перший саміт Європейської політичної спільноти

В Праге открылся первый саммит Европейского политического сообщества

У столиці Чехії Празі 6 жовтня відкрився перший саміт Європейської політичної спільноти – нового формату співробітництва європейських країн.

У саміті Європейської політичної спільноти беруть участь лідери 44 країн. Про це ]]>повідомив ]]>прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, передає Час Пік.

"Його мета полягає в об’єднанні європейських лідерів задля зміцнення безпеки, стабільності та процвітання Європи.

Закономірно, що всі ці фактори не можливі без України. Тож на запрошення Чехії сьогодні наша українська делегація бере участь у сесії ЄПС. В онлайн-форматі виступив Президент України Володимир Зеленський",
- написав Шмигаль в Telegram.

У саміті беруть участь лідери 27 країн-членів ЄС, а також усіх країн-кандидатів на вступ до ЄС, Норвегії, Ісландії, Швейцарії, Великобританії, Грузії, Вірменії, Азербайджану та Ліхтенштейну.

Ідею створення Європейської політичної платформи озвучив ще у травні президент Франції Емманюель Макрон. Ця ініціатива є не альтернативою членства у Євросоюзі, а є її доповненням. Йдеться про нову структуру співробітництва членів ЄС із країнами-партнерами у Європі, які підтримують демократичні цінності.

За словами Шмигаля, у перший день саміту обговорювалися "енергетичні виклики": демілітаризація та повернення повного контролю України над Запорізькою АЕС, енергетична безпека, санкційний тиск щодо російських енергоресурсів, зменшення залежності від енергоресурсів РФ тощо.

Також у ході зустрічей на полях саміту обговорювалися питання підтримки України у боротьбі з російським агресором, оборонна та фінансова допомога, підтримка вступу України до НАТО та ЄС.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик