19.10.2022, 08:48

У Європарламенті закликали визнати Росію терористичною державою

Иллюстративное фото / Открытый источник

Багато депутатів Європарламенту, які взяли участь у дебатах про визнання РФ державою – спонсором тероризму, вимагають визнати Росію терористичною державою. Таким чином, вони зажадали змінити формулювання зі "спонсора тероризму" на "терористичну державу".

Голосування з приводу визнання РФ державою-спонсором тероризму або терористичною державою має відбутися у листопаді. Про це ]]>повідомляє ]]>"Укрінформ", передає Час Пік.

Євродепутат від Польщі Радослав Сікорський, представник політичної групи Європейської народної партії зазначив, що РФ не підпадає під визначення держави-спонсора тероризму, оскільки всі злочини в Україні скоєно не якоюсь іншою організацією, яку фінансує Росія. Усі ці вбивства та атаки були скоєні штатними співробітниками російських спецслужб, тобто самої РФ.

"Є два визначення тероризму. Перший – це навмисне використання надзвичайного насильства для досягнення політичних цілей, друге – це атаки комбатантів на цивільних під час збройного конфлікту...

Ми всі знаємо, що Путін робить з українськими містами просто зараз. Тож росія відповідає обом визначенням.

Виходячи з цього, росія є не спонсором тероризму, а державою-терористом. Виклик, який постає перед нами, - прийняти законодавство, як це було зроблено в США, що надасть можливість жертвам цього тероризму вимагати компенсацію за рахунок російських державних активів. І це має бути метою наших дій та нашого оголошення, яке ми маємо намір зробити", - сказав Радослав Сікорський.

Євродепутат від Литви Пятрас Ауштрявічюс, який представляє політичну групу "Оновлення Європи", перерахував військові злочини, скоєні РФ вже після її вторгнення до України. Він нагадав, що в ході російської агресії було вбито понад 400 українських дітей, ще понад 700 отримали поранення.

"Чи ми маємо достатньо доказів того, що росія здійснює акт державного тероризму під час агресивної війни проти України? Так, дійсно так. Саме у ці хвилини росія здійснює масовані ракетні обстріли українських міст та критичної інфраструктури. Достатньо згадати удари по залізничному вокзалу у Краматорську, по театру Маріуполя, де було чітко позначено, що там переховуються діти. Такі міста як Маріуполь, Волноваха, Рубіжне, Попасна, Лиман та Сєверодонецьк були повністю зруйновані. В деяких з них, у Бучі, в Ізюмі, були знайдені масові поховання...

Путін та його влада мають бути притягнуті до відповідальності перед міжнародним трибуналом. Лише тоді наступить справедливість", - сказав Пятрас Ауштрявічюс.

"Беслан, Дубровка, Грозний… Анна Політковська, Немцов, Литвиненко, Скрипалі… Грузія, ймовірно, - Смоленськ. Після цього - Крим, Донбас, Луганськ, а зараз - уся територія України, включаючи атомні станції. Чи нам потрібні подальші докази? Я від усього серця підтримую визначення російської федерації терористичною державою, незважаючи на труднощі, через які ми маємо пройти після цього", - сказала представниця політичної групи Європейських консерваторів і реформістів євродепутат від Польщі Ганна Фотига.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик