15.11.2022, 21:25

Проекти одноповерхових будинків – переваги та недоліки

Олег Білоусов | Все новости автора
проектування одноповерхових будинків

Зростання вартості інвестицій у житло та епідеміологічна ситуація у світі останніми роками зумовили підвищений інтерес до будівництва приватних будинків. Перше завдання, яке необхідно вирішити – це вибір проекту будинку. Головне питання: вибрати одноповерховий будинок чи двоповерховий? Це дуже важливо, адже тип будівлі впливає на функціональність будинку, що будується на десятки років.

Вибрати відповідний готовий або замовити індивідуальний проект вашої мрії можна на сторінці компанії DOM4M. Це найсучасніші безпечні варіанти, які спроектовані досвідченими фахівцями у сфері будівництва з метою максимально ефективно використати доступну площу. У каталозі компанії ви знайдете близько 3000 проектів будинків, дач, котеджів, які відповідають нормам будівництва, що діють в Україні, і можуть надихнути на будівництво ідеального родинного будинку. Компанія DOM4M також надає послуги з індивідуального проектування, ландшафтного дизайну та дизайну інтер'єрів.

Проекти одноповерхових будинків та їх переваги

При виборі проекту будинку слід враховувати його функціональність, розташування кімнат та розмір блоку, адже цц фактори формуватимуть витрати на будівництво. Всі ці параметри можуть бути як недоліком, так і перевагою того чи іншого проекту. До найважливіших переваг проектів одноповерхових будинків можна віднести такі аспекти:

  • Повне функціональне планування розташоване на одному поверсі. Це дуже добрий варіант для людей, які люблять відкриті простори та відсутність обмежень у вигляді сходів. Не дивно, що сім'ї з маленькими дітьми, літніми батьками та людьми з інвалідністю часто обирають одноповерховий будинок. Переміщення на одному рівні безпечніше та значно спрощує використання інтер'єру. Простір оптично збільшений, особливо за рахунок відкритої денної зони, без перегородок, що обмежують та розділяють інтер'єр. Сімейне життя, зосереджене одному поверсі, також сприяє зміцненню родинних зв'язків.
  • Відсутність сходів, якими доводиться підніматися кілька разів на день, – одна з головних переваг одноповерхових будинків. Воно створює відчуття безпеки та комфорту для маломобільних людей. Крім того, виключаються ризики нещасних випадків на сходах.
  • Порівняно низькі витрати на будівництво. Будівництво одноповерхового будинку площею близько 100 м2 буде більш дешевим рішенням, ніж двоповерховий будинок або будинок з мансардою тієї ж площі. Це пов'язано з більш простою формою, відсутністю сходів та стелі над цокольним поверхом. Один поверх також означає менше навантаження на фундамент та несучі стіни, що також призводить до зниження витрат на будівництво. Крім того, будуватися такий будинок буде набагато швидше, ніж будинок аналогічного розміру з мансардою. Проте, слід пам'ятати, що це стосується проектів невеликих будинків – не більше 100 м2.
  • 1-поверховий будинок краще вписується у ландшафт. Дизайн одноповерхового будинку ефектно виглядає на великій ділянці, завдяки чому органічно можна поєднати інтер'єр будинку з навколишнім простіром. На велику терасу або веранду можна потрапити з кількох кімнат. Таким чином, кожен із домочадців може вийти на вулицю фактично просто зі своєї кімнати. Тоді високе скління від підлоги до стелі буде ідеальним доповненням до цілісності дизайну, а сад стане невід'ємною частиною будинку.
  • Одноповерхові будинки мають більший акустичний комфорт. У будинках з мансардою можуть бути проблеми з ударним звуком, що передається через стелю. В 1-поверхових будинках такої проблеми немає. Звуки, що виходять із окремих кімнат на першому поверсі, можна приглушити відповідною ізоляцією стін.
  • В одноповерхових будинках найпростіше оформити інтер'єр. Відсутність перекосів та відкритого простору значно полегшує облаштування кімнат. Перегородки можна легко переміщати, а функціональне планування можна адаптувати до потреб родини. При стандартній висоті всіх кімнат їх простіше обставити, не підбираючи меблі на замовлення. Важливо пам'ятати, що коридори також не займають дуже багато місця.

проекти одноповерхових будинків

Недоліки проектів одноповерхових будинків

Є у проектів одноповерхових будинків і свої недоліки, які можуть обмежувати можливості їх вибору. І хоча їх небагато, слід все ж таки врахувати їх при виборі проекту.

  • Одноповерховий будинок має обмежені можливості для будівництва на невеликих ділянках. Це пов'язано з більшою площею забудови, ніж у будинках з мансардою. Наслідком є ​​необхідність придбання ділянки більшого розміру. Слід також звернути увагу на забудову сусідніх ділянок. Крім того, 1-поверховий будинок може бути затінений поверховими будівлями на сусідній ділянці. А сусіди у двоповерховому будинку або з мансардою також матимуть вільний огляд ділянки з одноповерховим будинком, що впливає на приватність його мешканців.
  • Один поверх в одноповерховому будинку ідеально підходить для сім'ї з маленькими дітьми, коли доводиться постійно доглядати малюків. Коли діти виростуть, більше усамітнення забезпечать кімнати на другому поверсі. Про це варто пам'ятати під час вибору проекту.
  • Корпус будинку в одноповерховому будинку формувати простіше, ніж у випадку будинків із мансардою. Однак протяжний корпус пов'язаний із великою корисною площею, що значно збільшує вартість будівництва. Це передбачає велику площу фундаментів та покрівлі, на що піде значна частина бюджету будівництва.

проекти одноповерхових будинків