15.12.2022, 22:58

Виробництво алкоголю у домашніх умовах: з чого почати?

алкоголь

Виробництво спирту має дуже давні традиції, і за тисячі років існування людства різні цивілізації виробили безліч способів виробництва та видів алкогольних напоїв. Сьогодні і виробництво спирту, і його перегонку можна здійснювати в домашніх умовах, звичайно ж, завдяки відповідному обладнанню. Сьогодні багато людей все охочіше купують собі апарати для самогоноваріння зовсім не через економію, а унікальність такого напою.

На відміну від радянських часів, коли самостійне виробництво алкоголю в домашніх умовах практикувалося в основному через бажання заощадити, сьогодні це швидше заняття для людей, які цікавляться самим процесом створення цього виду напою та випробування нових, дуже складних ароматів та смаків. Якщо ви хочете виробляти домашній алкоголь, необхідно озброїтися відповідним дистилятором та корисними аксесуарами. Це дуже гарна ідея для цікавого хобі. Однак слід пам'ятати, що отримані таким чином напої заборонено продавати, оскільки вони можуть виготовлятись лише для особистого вживання.

Апарат для самогоноваріння: який краще?

Насамперед, самогонний апарат слід адаптувати під ваші вимоги. Не всім знадобляться просунуті пристрої або кегі ємністю до 100 л, тому варто зосередитися на компактному побутовому дистиляторі, але пам'ятайте, що він повинен бути хорошої якості та від перевірених виробників. Купити самогонний апарат недорого від виробника можна в авторській майстерні домашніх дистиляторів «Будьмо» за посиланням budmo-mdd.com.ua/g109066939-samogonnye-apparaty. На сайті компанії можна знайти побутові дистилятори, бражно-спиртові колони, баки для перегонки та бродіння, а також всі необхідні аксесуари для виробництва домашнього алкоголю.

Залежно від пропонованої потужності конкретного дистилятора можна вибрати:

  • перегонні апарати для скороварок, які зазвичай мають ємність до 17 літрів,
  • перегонні куби ємністю до 36 л,
  • кегові перегонні куби ємністю від 30 л до 100 л.

Тому все залежить від того, який обсяг і як часто потрібно переганяти. Якщо обсяги не великі, варто вибрати скороварку, або каструлю. Перевагою цих варіантів є ще й те, що й перше, і друге можна використовувати для інших цілей – скороварка може стати в нагоді на кухні, а каструля такого розміру – наприклад, для варіння пива.

Якщо підійти до перегонки серйозно та професійно, варто вибрати кегові дистилятори – це найдосконаліші конструкції. Вони довговічні, дуже ефективні та оснащені електронагрівачами – це робить сам процес перегонки дуже простим і практично не потребує обслуговування, завдяки чому ці апарати ідеально підійдуть новачкам.

Ректифікаційна (бражно-спиртова колона) колона: як вибрати?

Якщо вам важлива чистота дистиляту, відсутність запаху та самогонного присмаку, потрібно правильно підібрати ректифікаційну колону. Ректифікація – це метод багаторазової перегонки зі зворотним холодильником, також відомий як перегонка зі зворотним холодильником.

Висота самої колони має вирішальне значення. Найкращих результатів досягають моделі з наповненням до 140 см, але варто пам'ятати, що висота колони найчастіше буде обмежена приміщенням, де вона розташовуватиметься. До нього треба додати і те, що знаходиться під ним, а це барильця, каструлі, скороварки, газова табуретка (при нагріванні газовому) або простір, необхідний для розміщення самого пристрою в заданому місці. На практиці, таким чином, при довжині колони 140 см потрібно приміщення висотою не менше 250 см. Якщо воно нижче, варто розрахувати, якої максимальної висоти може бути колона ректифікації.

Можна вибрати каталізатор, це не обов'язково, але він вловлює з'єднання сірки – пам'ятайте, однак, що це також вплине на висоту.

Щодо наповнення, то варто вибрати призматичні пружини. Вони пропонують ідеальну якість та оптимальну форму.

Нарешті, залишається питання вибору дистиляційної головки. Тут ви можете вибрати або колонки з холодним пальцем, або колонки з головками типу Nixon Stone. Перші справді прості у використанні, але досить прості, і з їх допомогою отримати дуже високу якість кінцевого дистиляту буде складно. Протилежністю є колони з головками типу Ніксон Стоун – тут у вас буде повний контроль над якістю дистиляту, що отримується.

Аксесуари, корисні у домашньому виробництві алкоголю

  • мірний циліндр – основний вимірювальний елемент, необхідний кожної перегонки,
  • спиртомір – з його допомогою перевіряють концентрацію алкоголю,
  • шланги – забезпечують ефективну подачу спирту та покращують роботу,
  • вирва – необхідна для точного наливання отриманого продукту,
  • пляшки – потрібні пляшки, що щільно закриваються, які надійно захистять продукт.

Хороший самогонний апарат – запорука успіху у виробництві спирту

Вдалий вибір дистилятора дуже важливий, як для смаку і якості самогону, так і для здоров'я споживачів. Одні матеріали обмежують утворення цвілі та розвиток грибків, ушляхетнюють смак і покращують якість дистиляту, інші можуть істотно негативно впливати на його властивості.

Вибір обладнання для самогоноваріння залежить від переваг майбутнього виробника алкоголю та потреб, пов'язаних з його виробництвом. Слід пам'ятати про надійність обладнання та спосіб його виготовлення, адже будь-який недогляд у виробництві або неякісний матеріал, використаний при виробництві навіть найдрібніших елементів, може вплинути на смак і процес дистиляції. Тому купувати дистилятори для самогону варто у перевірених виробників, які пропонують обладнання високого класу.

теги: