12.01.2023, 18:32

Криптовалюта LINK: посібник з купівлі

Ольга Станішевська | Все новости автора
Link

Криптовалюта вже давно переросла стадію звичайних монет із певною вартістю. За успішними проєктами завжди криється не тільки криптовалюта, а й така собі екосистема, яка має попит у криптоспільноти. Відмінним прикладом такого проєкту є Chainlink та її нативна LINK криптовалюта. Подивімося на її особливості та дізнаймося, як швидко та безпечно придбати Chainlink LINK.

Що таке криптовалюта LINK? 

Chainlink — децентралізована мережа оракулів, завдання яких полягає у верифікації та наданні даних із зовнішніх джерел для смартконтрактів у блокчейні. Таким чином, проєкт забезпечує взаємодію традиційного ринку із блокчейном.

Chainlink криптовалюта (LINK) — нативна криптовалюта мережі Chainlink, яка використовується для оплати праці операторів нод.

White paper Chainlink був представлений ще у 2017 році Сергієм Назаровим та Стівом Еллісом. В основу проєкту було покладено технологію децентралізованих оракулів на базі нод, розроблену спільно з професором Корнелльського університету Арі Джуелсом.

Наразі Chainlink є найбільшим провайдером децентралізованих оракулів у криптоіндустрії. Технологія має надзвичайний попит, особливо у сфері централізованих фінансів. Крім цього оракулами цікавляться організації, що використовують традиційні інформаційні технології та не пов'язані з криптовалютами та блокчейном.

Принцип роботи досить простий. Оракули надають зовнішні дані, що запускають смартконтракти під час виконання заданих умов. Учасники мережі надають смартконтрактам доступ до зовнішніх даних (наприклад, інформації API) за винагороду.

Якщо користувачеві необхідно отримати доступ до даних поза мережею, запит на контракт поступає у мережу Chainlink. Контракти зіставляють запитуваний контракт із відповідними оракулами. Контракти включають репутаційний контракт, контракт на підбір замовлень й агрегуючий контракт. Агрегуючий контракт збирає дані обраних оракулів, щоб знайти найточніший результат.

Фактично Chainlink покликаний подолати розрив між смартконтрактами на основі технології блокчейн та реальним світом. Блокчейн не здатний отримати дані за межами своєї мережі. У зв'язку з цим оракули використовуються як джерела даних у смартконтрактах.

Chainlink удосконалили початкову технологію, представивши децентралізовані оракули. Їх відмінна риса — відсутність єдиного джерела даних і стійкість до маніпуляцій, що суттєво знижує ризики збоїв.

Примітно, що Chainlink не має своєї мережі, а ноди працюють на базі блокчейнів, чиї програми вони обслуговують. Якщо спочатку проєкт функціонував виключно на базі Ethereum, то вже зараз оракули Chainlink працюють у Solana та сумісних Ethereum мережах, зокрема, BNB Chain, Arbitrum, Polygon, Avalanche тощо.

Ціна криптовалюти Chainlink LINK

На момент написання цієї статті ціна LINK становить $5.70, а ринкова капіталізація — $2,895,741,834. При цьому важливо відзначити, що на тлі загального низхідного тренду на ринку курс LINK навіть демонструє певне зростання.

Пропоновані Chainlink LINK технології мають попит на сучасному ринку, що дає криптовалюті певний ресурс стабільності, а Chainlink курс не так сильно залежить від зовнішніх факторів.

Як купити Сhainlink? 

Щоб придбати LINK, слід обирати надійні платформи, здатні гарантувати безпеку ваших активів та даних. Оптимальним рішенням є централізовані криптовалютні біржі. Відмінним прикладом останніх є WhiteBIT — найбільша європейська криптовалютна біржа.

Щоб придбати криптовалюту LINK на WhiteBIT, необхідно бути зареєстрованим користувачем біржі, пройти KYC верифікацію (для громадян України цей процес ще швидший через сервіс Дія) та поповнити баланс фіатом або криптовалютою. Розглянемо процес покупки LINK на біржі:

  • обміняти UAH на USDT у розділі «Швидкий обмін»;
  • обрати торгову пару USDT/LINK або BTC/LINK у розділі «Спот»;
  • обрати відповідний тип ордера (Market, Limit, Stop market, Stop limit),
  • додати свій ордер в чергу, натиснувши «Покупка».

Альтернативним варіантом придбання LINK є прямий обмін BTC/USDT на LINK у розділі «Швидкий обмін». Проте важливо завжди перевіряти, яка ціна на криптовалюту в момент проведення транзакції.

При виборі криптовалюти для свого інвестиційного портфеля рекомендується враховувати безліч різних факторів. Одним з основних критеріїв більшість експертів називають рівень потреби ринку безпосередньо у послугах конкретного проєкту. У цьому плані в Chainlink немає жодних проблем, що сприяє певній стабільності.

Теги новостей: 
Рубрика - Правозащитник: