13.02.2023, 22:57

Вибираємо ковдру на зиму: практичні поради

Олег Білоусов | Все новости автора
ковдра на зиму

Взимку температура на вулиці значно нижча, тому в цю пору року у багатьох виникають проблеми зі здоров'ям. З'являється втома, нездужання та бажання довше залишатися в ліжку. Зі зміною погоди організму може знадобитися більше відпочинку, а комфортний сон важко уявити без теплої та затишної ковдри. Щоб забезпечити оптимальні умови для сну, потрібно спочатку купити ковдру з високоякісних матеріалів.

Щоб вибір зимової ковдри не став проблемою, перед покупкою зверніть увагу на деякі важливі фактори:

  • тип наповнювача
  • матеріал чохла
  • тепловий клас

Матеріал наповнювача

Наповнення ковдри впливає на його теплові властивості, тому це найважливіший аспект. Розрізняють такі види наповнювачів:

Пух – такі ковдри легкі та добре ізолюють від холоду. Залежно від товщини та кількості пуху виробники пропонують зимові, всесезонні та літні пухові ковдри. Якість пухової ковдри насамперед залежить від якості самого пуху. Гусячий пух, наприклад, довговічніший, ніж качиний. Може викликати алергію.
Перо – цей вид наповнювача дуже схожий на пуховий з тією різницею, що в цьому випадку пташиний пух комбінується з пір'ям. Пір'яні ковдри та подушки не тільки важчі, але й мають дещо гірші теплоізоляційні властивості в порівнянні з пуховими ковдрами. Можуть викликати алергію.
Вовна – такі ковдри зазвичай добре зберігають тепло та пропускають повітря. Ковдра такого типу дозволяє шкірі дихати та не викликає алергії.
Шовк – ковдра з шовковим наповнювачем не викликає алергії та не приваблює кліщів, тому теж підходить для алергіків. Це наповнювач класу люкс і водночас відносно дорогий у порівнянні з іншими матеріалами. Зате шовк дуже приємний до шкіри та має антистатичні властивості, тому не притягує пил.
Поліефір – це найпопулярніший вид наповнювача, що використовується в подушках та ковдрах. Поліефірне волокно складається зі спірально скручених волокон, усередині яких є повітряні канали. Спірально скручені волокна забезпечують гнучкість, легкість та антистатичні властивості. Наповнювач з поліефірного волокна не забезпечує такого тепла, як вовняні або пухові ковдри, тому його часто використовують у літніх ковдрах.
Силікон – це поліефірне волокно, додатково покрите шаром силікону. Це якісніший різновид поліефірного волокна. Ковдри з силіконовим волокном мають малу вагу та стійкі до деформації. Силікон забезпечує природний захист від пилу та бактерій, тому його часто використовують в антиалергенних стьобаних ковдрах.
Бамбук – ковдри з бамбука користуються хорошими відгуками користувачів, які цінують їх за виняткову гладкість, еластичність та довговічність. Цей тип ковдр м'якіший від вовняних, але й дуже міцний. Бамбукова ковдра та постільна білизна з неї відмінно регулюють температуру: взимку захищають від холоду, а влітку забезпечують вентиляцію.

Матеріал чохла

Що стосується зовнішньої частини ковдри (чохла), то найкраще робити ставку на натуральні тканини. Найчастіше віддають перевагу бавовні або бамбуку через їх природні властивості. Однак варто порекомендувати й мікрофібру, яка відмінно відводить піт та надзвичайно приємна на дотик.

Клас теплоти

Одним із найважливіших критеріїв вибору стьобаних ковдр є клас теплоти. Теплові властивості визначаються вагою ковдри. Для визначення термомаркування ковдри прийнято вживати кілька видів шкали (залежно від виробника). Найпопулярніші з них:

  • Шкала TOG – показник теплоти. Цей параметр характеризує здатність ковдри пропускати повітря та утримувати тепло. Тож чим він вищий, тим більше тепла утримує ковдра. Починається з 3 TOG для надлегких ковдр і закінчується 16,5 TOG для дуже теплих ковдр. Ця шкала найчастіше використовується у Великій Британії та Західній Європі.
  • Шкала сезонної теплоти – описує призначення ковдр у певну пору року, наприклад, літня або зимова ковдра.
  • Числова шкала теплоти – шестибальна: від 1 для найхолодніших ковдр до 6 для найтепліших ковдр.

Матеріал підковдри

Ще одним важливим фактором є підковдра для ковдри, а точніше – її матеріал. Він надає вирішальний вплив на довговічність виробу:

  • бавовна – ковдри з бавовняною підковдрою є одним із найгігієнічніших виробів. Їх зазвичай роблять із тонкого бавовняного волокна, яке відмінно вбирає вологу;
  • бавовна з поліестером – для цього виду матеріалу характерне оптимальне поєднання бавовни та поліестеру, що забезпечує вентиляцію та стійкість до пошкоджень;
  • атлас і шовк – приємний на дотик, повітряний та антистатичний, тому рекомендується людям з алергією на пил та кліщів;
  • мікрофібра – перевага цього матеріалу в тому, що він м'який, міцний і швидко сохне, але має низьку повітропроникність;
  • махра – махрові вироби відрізняються дуже високою теплоізоляцією. Така підковдра буде найтеплішим на зиму. З цього матеріалу також виготовляють простирадла та наволочки для подушок.