18.07.2024, 22:27

Японія може передати Україні доходи від активів РФ: понад 3 мільярди доларів допомоги

Марина Гончар | Все новости автора
японія

Японія планує виділити Україні понад 3 мільярди доларів з доходів від заморожених активів Росії. Цей кредит є частиною 50-мільярдного пакета допомоги, узгодженого лідерами країн G7.

Про це повідомило японське інформаційне агентство Kyodo з посиланням на дипломатів, передає Час Пік.

Сполучені Штати та Євросоюз нададуть Україні по 20 мільярдів доларів, а решту 10 мільярдів доларів розділять між собою Японія, Велика Британія та Канада. Тепер пакет допомоги мають затвердити міністри фінансів країн "Великої двадцятки" (G20) у Бразилії в липні.

Як повідомляє японське інформаційне агентство, Токіо поспішає завершити розробку системи реалізації допомоги до кінця 2024 року. Йдеться про суму понад 3 мільярди доларів з заморожених російських активів. Японія має на меті завершити всі підготовчі роботи для початку реалізації допомоги у найкоротші терміни.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила:

"Європейська підтримка становить 50 мільярдів євро. Американська підтримка — у розмірі 60 мільярдів доларів, а тепер ще й пакет G7 у розмірі 50 мільярдів доларів. І послання полягає в тому, що не європейські платники податків платять за шкоду, яку Путін завдає цією агресивною війною, а Путін, тому що він отримує прибуток від іммобілізованих активів у Європі, які обслуговують цей 50-мільярдний кредит для України".

Згідно з інформацією французької газети Le Monde, політичної домовленості про реалізацію надання 50-мільярдного кредиту вже досягнуто. Тепер обговорюються технічні аспекти угоди. За інформацією DW, країни "Великої сімки" розраховують знайти спосіб виплатити Україні авансом великий кредит і забезпечити фінансування до 2025 року.

"Опрацьовується наступна модель: кредити на загальну суму 50 мільярдів доларів повинні надаватися безпосередньо Україні, а вона, своєю чергою, буде погашати їх грошима, які Євросоюз передасть їй з відсотків, що набігли на заблоковані російські активи", — пише DW, посилаючись на високопоставленого чиновника ЄС.

Єврокомісія в прискореному порядку працює над своєю частиною домовленості G7 про виділення Україні 50 мільярдів доларів. Як зазначив Європейський комісар з питань економіки Паоло Джентілоні, Брюссель незабаром представить проєкт плану. За його словами, ЄС хоче дати чіткий сигнал Москві, що країни G7 та інші країни світу продовжуватимуть підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

"Ці кредити будуть засновані на прибутку, отриманому від іммобілізації російських активів. Звичайно, важливо працювати над пропозицією. І саме цим займається комісія. Ми намагаємося зробити це якомога швидше. Чому? Тому що, як ви знаєте, механізм, який пропонує комісія, ґрунтується з погляду гарантій на нашому запасі міцності європейського бюджету. Але можливість використовувати цей резерв як гарантію — це можливість тільки до кінця цього року. Саме з цієї причини нам необхідно завершити весь процес", — пояснив європейський комісар з економічних і фінансових питань Паоло Джентілоні.

У Брюсселі прагнуть забезпечити більш передбачуване фінансування для України, зокрема напередодні виборів у США, підкреслив Паоло Джентілоні. 14 липня лідери "Групи семи" на саміті дали політичну згоду на використання надприбутків від заморожених російських активів у їхніх юрисдикціях. Ця сума становить 50 мільярдів доларів на рік. Цей пакет буде офіційно схвалено в рамках зустрічі міністрів фінансів G7 і глав центральних банків G20 наприкінці липня в Ріо-де-Жанейро.

Японія, разом з іншими країнами G7, готується надати Україні значну фінансову допомогу, використовуючи доходи від заморожених російських активів. Це рішення підкреслює міжнародну підтримку України в її боротьбі проти російської агресії та демонструє готовність світової спільноти продовжувати надавати необхідну допомогу для відновлення та розвитку країни.

Читайте також: Байден може вийти з президентських перегонів вже цими вихідними, – ЗМІ

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: