24.08.2024, 08:22

Апостиль на диплом або атестат: чому це потрібно зробити при виїзді за кордон

Ольга Даниленко | Все новости автора
апостиль

Виїжджаючи за кордон, бажано мати документи про освіту, що гарантовано діють, оскільки це спростить процес пошуку роботи або подальше навчання. Для того, щоб поставити апостиль на диплом, атестат чи інший документ, можна як самостійно звернутися до МОН, під егідою якого документи та були видані, так і діяти, заручившись допомогою фахівців. У другому випадку вдасться уникнути потенційних помилок та витрати часу.

Що таке апостилювання?

Далеко не завжди можна без проблем влаштуватися на роботу, якщо надати роботодавцю диплом у тому вигляді, в якому він був виданий українським університетом. Щоб підтвердити документ, його слід “доповнити” міжнародною печаткою, тобто апостилем. У такому разі, справжність та законність диплома, атестата тощо буде юридично доведена.

Ставити апостиль у разі виїзду чи ні?

Документ із нанесеним на нього апостилем буде актуальним для тих країн, які підписали Гаазьку конвенцію. До переліку входять понад 100 країн. Зокрема, апостилювати документи потрібно, емігруючи до Італії, Японії, Індії, Мексики, Норвегії, Туреччини, Швейцарії, Австралії та Нової Зеландії, Греції тощо. Для країн, які не підписали Гаазьку конвенцію, доведеться звертатися до консульства для узаконення документів.

Чи можна зробити самостійно?

Є два шляхи отримати апостиль на документи про освіту: самостійно звернутися до МОН України або мати справу зі спеціалістами, які зроблять все вчасно без будь-якої плутанини. Для узаконення документів безпосередньо через МОН слід:

  • надати оригінали документів про освіту;
  • написати заяву та сплатити збори;
  • чекати, доки заява буде опрацьована.

Апостиль на диплом або атестат - чому це потрібно зробити при виїзді за кордон

Варто враховувати, що процедура апостилювання може відрізнятися залежно від того, для якої країни печатка потрібна. Не існує єдиного й універсального апостилю, який би підходив і для Монголії, і для Марокко, і для Данії. У сторін, що приймають, можуть бути свої вимоги. Крім того, подбати про наявність апостилю краще заздалегідь, адже процес розгляду заяви може тривати певний час. Якщо збираєтеся їхати – не затягуйте.

Чому краще звернутися до спеціалістів?

Альтернатива самостійному отриманню апостилю – звернення до професіоналів. Такий шлях має переваги:
печатка буде отримана у більш короткі та обговорені терміни;
не потрібно переживати про правильність чи потенційні помилки в документах;
фахівці допоможуть зібрати та підготувати потрібні документи, тому не виникне ситуації, коли потрібно “доносити” або шукати щось, що було забуте.

Крім того, компанія "Апостиль Онлайн" надає своїм клієнтам можливість не їхати безпосередньо в офіс, а отримати послугу дистанційно. Таким чином, час буде заощаджено подвійно, а терміни отримання диплома чи атестату вже з апостилем можуть бути скорочені до одного дня. Від клієнта мінімум дій – усі необхідні процедури виконують досвідчені професіонали. Залишається лише забрати документ і можна їм розпоряджатися в іншій країні, маючи велику перевагу у пошуку роботи чи продовженні навчання.

Рубрика - Правозащитник: