26.08.2011, 22:11

Донецький суд не піддався на провокацію влади - школу № 111 відкриють 1 вересня

26 серпня суддя Ворошиловського райсуду Донецька Олег Орєхов під тиском міської влади був змушений провести засідання суду і розглянути позов представників міськради про скасування забезпечення позову, який вони подали за день до цього. Незважаючи на лист від мера Донецька з «проханням» терміново закінчити процес і публічні звернення влади того ж змісту до судді, Орєхов залишив у силі рішення про призупинення ліквідації школи № 111.

Перед Ворошиловським судом зібралися близько тридцяти батьків із дітьми, які тримали плакат «Зупиніть беззаконня!», а також представники Донецького «Фронту Змін», журналісти та правозахисники. Вони прийшли, незважаючи на те, що про засідання суду не повідомили сторону позивача.

Напередодні «Фронту Змін» стало відомо, що Ворошиловський районний суд міста Донецька має намір 26 серпня без залучення сторін прийняти рішення, яке дозволило б владі не відкривати 1 вересня школу №111. Джерела у Ворошиловському райсуді повідомили колегам із «Фронту Змін» про те, що під шаленим тиском влади суддя планує провести засідання. Як повідомила сторона відповідача, закон передбачає розгляд судом клопотання протягом доби і винесення рішення щодо даного клопотання. Цим викликана поспішність, а скоріше «таємність» засідання суду

За словами судді, позивачці Ірині Кругловій, голові ініціативної групи батьків, була направлена ??телефонограма із повідомленням про засідання. Але Ірина Круглова не отримала її, тому що з учорашнього дня за станом здоров'я перебуває у лікарні.

Засідання суду тривало близько години, після чого суддя Орєхов відхилив клопотання представників міськради.

Заступник голови Донецької територіальної організації «Фронт Змін» Сергій Чирін зателефонував у лікарню Ірині Кругловій, щоб повідомити про результат засідання суду. Вона подякувала юристам «Фронту Змін» за відстоювання інтересів дітей та Донецькому «Фронту Змін» за надану допомогу в підготовці школи № 111 до навчального року.

Нагадаємо, «Фронт Змін» допомагає батькам підготувати школу до навчального року, адже міська влада саботувала цей процес. Зроблено косметичний ремонт, прибрано територію, завозиться необхідне обладнання для класів.

Учителі 111-ї школи повідомили, що в навчальному закладі побувала комісія Районного управління освіти з перевіркою готовності школи до 1 вересня. За словами педагогів, школа була допущена до навчального року.

23 серпня Ворошиловський райсуд Донецька зупинив провадження у справі про ліквідацію школи № 111. Таким чином, діє рішення про припинення процесу ліквідації школи, прийняте цим судом 27 квітня і підтверджено Донецьким апеляційним адміністративним судом 22 липня. Жодних рішень, які б визнавали законним рішення Донецької міськради про ліквідацію школи, немає. Тому влада повинна терміново забезпечити процес підготовки школи до навчального року.

Місцева влада з самого початку судового процесу втручалися в справу. Особливо сильним тиск став ближче до 1 вересня. Так міський голова Донецька Олександр Лук'янченко направив листа до суду, якого зачитав суддя Орєхов. Мер наполегливо просив суд прискорити розгляд справи і завершити її до початку навчального року. Це є прямим порушенням процесуального закону й грубим тиском на суд.<