31.01.2021, 21:14

Ціни на яйця в Україні значно зросли: названа причина

Ольга Романец | Всі новини автора
цена на яйца

В Україні з 2021 року зросла ціна на яйця. Причина даного подорожчання - значне зростання цін на комбікорми.

Про це в коментарі "Вголос" розповів економіст Олег Пендзин, передає Час Пік.

Він зазначив, що підвищення цін на яйця безпосередньо пов'язане з урожаєм зернових. Так, минулого року Україна зібрала на 7 млн тонн зернових менше в порівнянні з 2019 роком.

"Більше 50% вартості яєць - це комбікорми. Тобто в силу того, що світовий ринок на зерно пішов вгору, подорожчали Комбікорми. Далі - мінімальна зарплата восени 2020 року зросла раз, у січні 2021 року - вдруге. І це також туди додається. Газ також зростає в ціні", - заявив економіст.

Він також зазначив, що на даний момент пряма собівартість яєць - 24 грн за десяток. До цієї вартості необхідно додати логістику, упаковку, а також націнку магазинів.

"Додайте сюди інтерес виробника, логістику та оптово-збутову надбавку. Плюс упаковка, а це теж гроші. Ось і виходить, що яйця коштують від 32 гривень за десяток. У супермаркетах у картонній упаковці яйця коштуватимуть від 40 гривень. Собівартість яєць раніше була десь на рівні 18 гривень і вона об'єктивно піднялася до 24 грн, а тому виробники просто не можуть їх дешевше продавати", - пояснив економіст.

Читайте також: Деяким українцям скоротять пенсійний вік: кому і на яких умовах

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: