16.02.2023, 07:25

Кабмін затвердив перелік родовищ корисних копалин, які мають стратегічне значення

Кабмин утвердил перечень месторождений полезных ископаемых, имеющих стратегическое значение

Кабінет Міністрів України затвердив перелік родовищ корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави та надаватимуться у користування шляхом проведення конкурсів на укладення угод про розподіл продукції.

Кабмін на засіданні 14 лютого затвердив список корисних копалин, які мають стратегічне значення для економіки та оборони, а також родовищ, де їх видобувають. Про це ]]>повідомляється ]]>на сайті уряду, передає Час Пік.

Постанова, яка "сприятиме залученню інвестицій у видобувну галузь, а також забезпечить захист стратегічних інтересів України, зокрема у сфері оборони та безпеки", прийнята на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України.

Затверджений Урядом Перелік ділянок надр, які мають стратегічне значення містить 5 корисних копалин: ванадієві, літієві, титанові, уранові руди та сіль калійну. Саме на родовища з цими стратегічними матеріалами, як передбачають в Уряді, можуть бути укладені угоди про розподіл продукції. Вказані копалини входять у переліки критично важливих для ЄС та США.

"Йдеться про ванадій, літій, титан, уран та сіль. 26 родовищ будуть надаватися у користування на умовах угод про розподіл продукції. Це створить широкі можливості інвестору в реалізації проєкту, а держава отримає свою частку, яка буде використана для розвитку української економіки" , – заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Перелік не є вичерпним: рішення передбачає його щорічну актуалізацію.

Крім того, Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт щодо мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів.

За словами Шмигаля, буде створена диверсифікована система зберігання, і в разі настання кризової ситуації в резервах будуть запаси, які в об’ємах складатимуть щонайменше 61 день внутрішнього споживання.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: