27.12.2023, 14:11

З 27 грудня починають виплачувати компенсації українцям, чиє житло зруйнували російські окупанти

С 27 декабря начинают выплачивать компенсации украинцам, чье жилье разрушили российские оккупанты

В Україні відсьогодні, 27 грудня, починають виплату компенсацій за зруйноване внаслідок війни житло.

Відсьогодні, 27 грудня, власники зруйнованого житла, які вже отримали житловий сертифікат, через програму "Дія" можуть забронювати кошти на купівлю будинку або квартири. Про це ]]>повідомляє ]]>прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, передає Час Пік.

У Мінінфраструктури пояснили, що значить "забронювати кошти".

"Це необхідно, щоб система знала, що ви плануєте здійснити покупку житла. Протягом 5 робочих днів надійде підтвердження в застосунку Дія про те, що кошти заброньовані. Після цього у вас є 30 днів, щоб оформити угоду купівлі-продажу нового житла. Якщо ви не встигнете за цей час – потрібно буде повторно подавати заяву на бронювання коштів у Дії", - йдеться у повідомленні.

У міністерстві нагадали, що до укладання угоди про придбання житла за сертифікатом, потрібно припинити право власності на той об’єкт нерухомості, який був зруйнований.

Це можна зробити у нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора або в ЦНАПі. З вашого боку: 

  • заява
  • документ, що засвідчує право власності,
  • техзвіт про повне знищення майна, який видає комісія органів місцевого самоврядування. На даному етапі команда проекта провела навчання по роботі з сертифікатами для першої частини державних нотаріусів. Знайти їх перелік можна за ]]>посиланням]]>.

Створено спеціальний ]]>сайт]]>, на якому українці можуть знайти відповіді на найпоширеніші запитання щодо виплат компенсацій за зруйноване в результаті війни житло.

Як зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, можна придбати будь-яку квартиру чи будинок – на первинному чи вторинному ринку житла, у будь-якому регіоні країни, незалежно від того, де знаходиться зруйнована нерухомість.

Якщо вартість обраної нерухомості вища за вартість сертифіката, можна доплатити з власних коштів. Якщо вартість нерухомості менша, ніж номінал сертифікату – різницю можна буде отримати вже з прийняттям процедури стягнення репарацій із РФ.

У Мінінфраструктурі повідомили, що на сьогодні сформовано 1636 сертифікатів на суму понад 3 мільярди гривень. Компенсації будуть здійснюватися в межах наявного обсягу коштів на небюджетному рахунку Мінінфраструктури до його закриття.

"На цьому етапі на сертифікат можливо тільки купити квартиру або будинок. Але вже в січні-лютому очікуємо можливості реалізації сертифікату на придбання будматеріалів та замовлення робіт – для тих, хто хоче побудувати новий будинок самостійно, на власній земельній ділянці.

Також триває експериментальний проєкт по обстеження житла на тимчасово окупованих територіях. У першому кварталі очікуємо перших результатів, які стане можливо масштабувати на інші ТОТ", - ]]>повідомив ]]>Олександр Кубраков у Facebook.

Мининфраструктуры

Пропонуємо до перегляду:

Напередодні новорічних свят гурт FoxBox презентує свою нову роботу "Новий рік". Пісня заряджена драйвом та святковим настроєм, тож не пропустіть прем’єру. Композиція входить до альбому "Задля тебе".

Дивіться також:

Пісня гурту FoxBox "Задля тебе" закликає у цей непростий для всіх українців час оберігати один одного, не забувати казати про свої почуття тим, хто поряд, підтримувати наших мужніх воїнів на лінії вогню та не соромитися висловлювати свою любов до рідної країни. Українці вже показали, що разом ми – сила! І перемога обов’язково буде за нами!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк