18.06.2024, 15:28

Компенсація за житло на окупованих територіях: нові ініціативи для українців

Народний депутат від фракції "Слуга Народу" та голова Тимчасової спеціальної комісії (ТСК) Верховної Ради із захисту прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО) Павло Фролов повідомив про нові ініціативи щодо компенсації за житло українцям з окупованих територій.

Про це йдеться на сайті партії "Слуга народу", передає Час Пік.

За результатами виїзного засідання ТСК у Дніпрі, обласні військові адміністрації, які мають окуповані території, зобов'язані організувати збір, оцінку та узагальнення інформації про зруйноване та пошкоджене житло, а також орієнтовні розміри завданих збитків. Ця інформація буде використана для визначення суми компенсацій українцям, які втратили або готові відмовитися від житла на тимчасово окупованих територіях.

Павло Фролов наголосив, що такий крок має допомогти провести розрахунки, які будуть представлені західним партнерам. Комісія запропонувала уряду збирати, верифікувати та узагальнювати дані для більш предметних та аргументованих переговорів з іноземними державами та міжнародними організаціями щодо напрацювання потенційних рішень та джерел фінансування таких виплат.

На думку нардепа, вже зараз необхідно починати опитувати українців, готових відмовитися від свого вцілілого в окупації житла, і оцінювати його вартість, навіть попри поки що туманні перспективи отримання коштів.

Павло Фролов також зазначив, що на сьогодні є досвід експерименту у Мелітополі щодо встановлення факту повного руйнування житла та призначення компенсації за програмою "єВідновлення". Проте ситуація з житлом на тимчасово окупованих територіях залишається складною та потребує нестандартних рішень та ідей.

Ініціативи ТСК спрямовані на захист прав українців, які постраждали від окупації, та пошук шляхів компенсації за втрачене чи пошкоджене житло. Збір та аналіз інформації про масштаби збитків є важливими кроками на шляху вирішення цієї проблеми.

Читайте також: 

Компенсацію за пошкоджене та знищене житло отримають не всі: Кабмін запровадив нові обмеження

Переваги використання бритви для гоління Braun

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк