02.08.2024, 12:08

Тарифи на газ та опалення для населення зростуть з 2025 року, - НБУ

Віктор Білий | Всі новини автора

Національний банк України (НБУ) прогнозує, що тарифи на послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ) залишаться незмінними протягом 2024 року. Однак складний стан енергетичного сектору та державного бюджету може призвести до поступового підвищення тарифів у наступні роки.

Про це йдеться в "Інфляційному звіті" НБУ за липень 2024 року, повідомляє Час Пік.

"Очікується, що з 2025 року розпочнеться поступове приведення тарифів до їх економічно обґрунтованих рівнів", - зазначено у прогнозі НБУ.

Невизначеність із термінами та величиною коригування тарифів, особливо енергетичних, є значним ризиком для прогнозу інфляції. У разі значного підвищення вартості енергоносіїв для швидкого усунення дисбалансів в енергетичному секторі це стане джерелом додаткового інфляційного тиску та потребуватиме значного збільшення субсидій для населення.

З іншого боку, тривала відстрочка рішень щодо приведення тарифів на послуги ЖКГ у відповідність до економічно обґрунтованих рівнів призведе до нижчого рівня інфляції, але накопичуватиме квазіфіскальні дисбаланси та погіршуватиме фінансовий стан державних енергокомпаній. Це, своєю чергою, посилить ризики нестабільності на енергоринку, погіршить інвестиційний потенціал галузі, а ціновий тиск лише відкладатиметься на майбутнє.

"Мораторій на підвищення окремих тарифів на послуги ЖКГ для населення ще деякий час обмежуватиме зростання адміністративних цін. Однак їх поступове приведення до ринкових рівнів, яке згідно з припущеннями розпочнеться з 2025 року, стане вагомим проінфляційним фактором у 2025-2026 роках", - наголошується у звіті НБУ.

Таким чином, НБУ прогнозує, що неминуче підвищення тарифів на газ та опалення стане значним викликом для інфляції та вимагатиме серйозних економічних рішень у найближчі роки.

Читайте також: Ситуація в енергосистемі України стабілізується: перспективи на найближчі три місяці

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк