06.09.2024, 13:15

Плюси та мінуси позик у МФО: чи варто звертатися?

Ольга Даниленко | Всі новини автора
мікропозики

Фінансова статистика останніх років показує стабільне зростання популярності МФО, де можна оформити кредит онлайн та отримати гроші на карту протягом кількох хвилин. Але, чи все так райдужно при кредитуванні в МФО? Проведемо короткий аналіз переваг та недоліків мікропозик, на що варто звернути увагу перед оформленням.

Переваги мікропозик

  • Оперативність. Процес схвалення позики в МФО найчастіше займає лише кілька хвилин, і клієнт отримує гроші на банківську картку протягом години. Це зручно у ситуаціях, коли терміново потрібні гроші.
  • Лояльність. МФО зазвичай не потребує великого пакету документів. У більшості випадків достатньо документа, що підтверджує особу позичальника (паспорта) та ІПН.
  • Доступність. МФО працюють з клієнтами, які не можуть отримати кредит у банку з тих чи інших причин (погана кредитна історія, відсутність офіційного доходу та ін.).
  • Варіативність. Кредит у МФО можна отримати як готівкою, так і на банківську картку, електронний гаманець або навіть мобільний телефон.

Недоліки мікропозик

  • Дорожнеча. Відсоткові ставки по мікропозиках значно вищі, ніж за банківськими кредитами. Тому позичальник змушений платити високу ціну за ті переваги, про які було розказано раніше.
  • Короткостроковість. МФО кредитують своїх клієнтів терміном від кількох днів до місяця. Частково це пов'язано з високою процентною ставкою.
  • Штрафи. У разі невчасного повернення коштів за кредитним договором, МФО накладають на клієнта серйозні штрафні санкції, які можуть збільшити заборгованість позичальника вдвічі. У разі прострочення виплати боргу МФО можуть передати справу колекторам, які часто використовують агресивні методи стягнення заборгованості.

На що звернути увагу перед оформленням мікропозики

Перш ніж розпочати оформлення кредиту в конкретній МФО, слід переконатися, що організація має відповідну ліцензію, видану НБУ. Це гарантує, що організація працює у рамках закону. Усі дозвільні документи мають бути представлені на сайті МФО у вільному доступі.

Слід уважно вивчити усі умови, включаючи відсоткові ставки, штрафи за прострочення, комісії та додаткові послуги. Особливу увагу слід приділити потенційним прихованим платежам чи комісіям, які іноді прописуються у кредитному договорі дрібним шрифтом. Ознайомтесь з відгуками інших клієнтів та перевірте рейтинги компанії на спеціалізованих сайтах.

Оцініть свої фінансові можливості щодо погашення позики. Пам'ятайте, що позика має бути повернена у строк, інакше відсотки та штрафи можуть значно збільшити суму боргу. У разі, якщо є якісь сумніви, слід віддавати перевагу тим МФО, які надають послугу продовження кредитного договору (пролонгація кредиту).

Короткий підсумок

Кредитування в МФО може бути доцільним, якщо терміново потрібні гроші і немає можливості отримати кредит у банку. Однак слід пам'ятати, що високі відсоткові ставки та короткі терміни погашення потребують виваженого підходу та ретельного аналізу своїх фінансових можливостей.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк