
Експерти попереджають, що на тлі подорожчання борошна, блекаутів та кадрової нестачі макаронні вироби в Україні можуть подорожчати на 3-10%. Дехто радить українцям робити запаси продукції перед святами.
Чи дійсно ціни можуть змінитися - розповість Час Пік з посиланням на матеріал Telegraf.
Протягом року ціни на макарони зросли лише близько на 10%, що на тлі загальної інфляції має досить скромний вигляд.
"За останні 2-3 місяці ціна майже не змінювалася. Вагання на 1-2% - несуттєві", - зазначив віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.
На майбутнє подорожчання можуть вплинути три фактори: подорожчання муки, електроенергія, кадровий дефіцит.
Багато експертів сходяться на думці, що макарони подорожчають помірковано.
Леонід Козаченко (Українська аграрна конфедерація) прогнозує зростання на 3-5% у грудні. Валерій Сердюков, керівник відділу збуту ФОП Стась оцінює можливе подорожчання до 10% до кінця лютого чи березня.
"Переговори щодо підвищення ціни починаються, коли собівартість зростає на 3-4%, тоді піднімають ціну на 5%", - вважає Тараненко.

















