09.02.2022, 16:36

Розстріл нацгвардійців у Дніпрі: слідчі розглядають три версії

Марина Началова | Всі новини автора

Слідчі Державного бюро розслідувань на сьогодні розглядають три версії трагедії на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі.

Про це повідомив директор ДБР Олексій Сухачов на засіданні комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, передає Час Пік з посиланням на прес-службу ДБР.

За його словами, основною версією слідства є вчинення підозрюваним злочину через нестатутні відносини.

Також слідчі розглядають версію вчинення злочину у зв’язку із психічним захворюванням підозрюваного, його перебуванням у фізіологічному афекті.

Третя – вчинення злочину за дорученням іноземних спецслужб, недержавних організацій, приватних осіб з метою дискредитації системи правоохоронних органів в Україні, дестабілізації правопорядку в країні тощо.

З метою перевірки цієї версії надані відповідні доручення управлінню СБУ в Дніпропетровській області. Зокрема, слідчими встановлено факт відвідування підозрюваним Російської Федерації у 2019 році, де він перебував 2 тижні.

Як розповів Сухачов, у ході допиту підозрюваний пояснив, що військову службу у вказаній частині він розпочав наприкінці жовтня 2021 року. З його слів, злочин було вчинено ним на ґрунті неуставних відносин у вигляді психологічного впливу на нього з боку солдатів старшого призову, що почалось з кінця листопада 2021 року та тривало до моменту вчинення злочину.

Це виражалось у систематичному зневажливому ставленні до підозрюваного та цькуванні його, через повідомлення ним командирам про порушення статуту військовослужбовцями під час несення служби, примушуваннями старослужбовців до виконання підозрюваним робіт з прибирання приміщень під час відпочинку у складі караулу, що приводило до знесилення його організму.

Також підозрюваний пояснив, що безпосередньо під час вчинення злочину він перебував у такому емоційному стані, як затьмарення свідомості, злості, що обмежувало його усвідомлення та звіт тим діям, які він вчиняв. Вказані обставини будуть перевірятись під час проведення психолого-психіатричної експертизи.

При цьому підозрюваний спростував застосування до нього будь-якого фізичного насильства з боку інших військовослужбовців та командирів.

У ході проведення освідування підозрюваного встановлено, що тілесних ушкоджень він не має, в стані алкогольного сп’яніння не перебував.

Директор ДБР зауважив, що 3 лютого 2022 року підозрюваний змінив захисника та подав заяву щодо відмови від всіх показів, наданих в ході досудового розслідування.

Слідчими ДБР проведено 15 оглядів місць події, речей та документів. Визнано та допитано як потерпілих 5 військовослужбовців, які до теперішнього часу перебувають на лікуванні. Як представників потерпілих визнано та допитано родичів трьох загиблих, що мешкали у м. Дніпрі та надані відповідні доручення щодо цього відповідним територіальним підрозділам ДБР. Призначено 24 різних експертиз.

У якості свідків допитано 29 осіб з-поміж військовослужбовців та командирів військової частини. До суду направлено 11 клопотань про надання дозволів на проведення оглядів місця злочину, арешту вилученого майна тощо.

Також у рамках досудового розслідування слідчими ДБР перевіряються факти недбалого ставлення до військової служби та бездіяльності керівництва військової частини де проходив службу підозрюваний. З цією метою допитано 29 осіб, з яких 9 – військові службові особи військової частини 3021, в тому числі заступники командира частини, командири рот, відділень тощо.

Проведено обшук у військовій частині, в ході якого вилучено документи щодо порядку проходження служби, організації несення служби на території ДП «Південний машинобудівний завод ім. А.М. Макарова», призначено військову експертизу.

На даний час перевіряються можливі факти порушення несення вартової служби, зокрема порядку зберігання та видачі бойової зброї та боєприпасів, допуску військовослужбовців до самостійного несення служби зі зброєю, тощо.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк