02.11.2020, 16:23

Чистка пуховика в домашніх умовах: прості засоби

Віктор Білий | Всі новини автора

Одяг з натуральним пуховим утеплювачем має багато переваг. Особливо зручними та універсальними є пухові куртки. Через легкість їх полюблять брати в подорож або просто носити щодня. Водночас виробники відзначають, що такий одяг вимагає особливого поводження і догляду.

Хімчистка не завжди здатна догодити цінам, які складуть половину вартості самого виробу. І результати не завжди можуть порадувати.

Чищення пуховика в домашніх умовах

Найпростіший спосіб, який відразу приходить в голову, – покласти пуховик в пральну машину і випрати в потрібному режимі (делікатна, пухова ковдра, ручне прання, об'ємні речі). Але є вироби, які не піддаються звичайному пранню. Особливо це стосується пуховиків з натуральним пухом, який після прання зіб'ється в грудки.

Не варто ризикувати пуховиком і пробувати такі небезпечні речовини для локальної чистки, як лимонна кислота, бензин, ацетон, розчинник.

Якщо необхідно почистити весь пуховик, тоді не обійтися без прання. Для початку потрібно перевірити на ярлику вироби умови прання виробника: спосіб, температуру води, режим.

Читайте також: Як підібрати пуховик за типом фігури?

Прання проводять так:

  • перед пранням важливо обробити плями та брудні ділянки активними речовинами (рідким порошком, господарським милом, аерозолями, відбілювачами для білих пуховиків)
  • застебнути всі блискавки, відкріпити капюшон або хутряне узлісся, вивернути річ навиворіт;
  • вибрати щадний режим, температуру води встановити не вище 50 градусів;
  • у машину разом з пуховиком можна кинути пару-трійку тенісних м'ячиків для рівномірного розподілу пуху всередині виробу;
  • прати потрібно тільки рідкими порошками, капсулами, в комплексі з ополіскувачами, тому, що порошкоподібні засоби забивають пори мембран, складових пуховик. Мийний засіб не повинен бути з барвниками або відбілювачами;
  • для деяких пуховиків не бажане віджимання;
  • сушити річ необхідно далеко від джерел тепла, постійно струшуючи і перевертаючи її. Також необхідно час від часу розминати пухові мембрани, щоб уникнути утворення грудок.

Тепер можна не боятися забруднитися, адже, користуючись простими правилами прання пуховика, можна надовго зберегти виріб в хорошому вигляді та носити його кілька зим поспіль.

Читайте також: Пуховик, дублянка або шуба: що краще гріє в холоди

Народні засоби для чищення пуховика

  1. Збити в круту піну такий коктейль: 1 ст.л. нашатирю, засіб для миття посуду, 100 мл теплої води. Піну наносити на брудні місця, втирати, а потім полоскати місце обробки водою.
  2. У розрахунку 1:1 взяти нашатир і перекис водню, змочити в розчині тампон і протирати забруднені області, насухо витираючи залишки суміші після обробки.
  3. Взяти аерозольний балончик склоочисника, нанести на плями, витерти губкою або тканиною, повторити 3-4 рази.
  4. Чистка пуховика в домашніх умовах за допомогою густої піни від шампуню, розведеного у воді: піну нанести на тканину, потерти щіткою або губкою, сполоснути.

Вибираючи пуховик, потрібно дивитися на етикетку і чистити вироби згідно з рекомендаціями. Перед пранням пуховика слід спробувати скористатися "сухими" способами чищення з локальним застосуванням очисних та мийних засобів. Якщо не залишиться розлучень, то можна обійтися без прання.