29.11.2020, 12:25

Як підібрати шпалери для кімнати

Ольга Ранська | Всі новини автора
обои

Керуючись неоригінальними принципами в підборі шпалер, такі собі дизайнери-самоучки більшою мірою не розуміють, як грамотно підібрати шпалери, щоб вони відповідали внутрішньому оздобленню кімнати і дуже знехотя сприймають критику у вигляді рекомендацій і порад. Проте, рано чи пізно, після першого самостійного ремонту вони помічають, що їх надії не виправдалися. Якими ж все-таки принципами потрібно керуватися при виборі шпалер, щоб уникнути неприємних моментів і в підсумку отримати прекрасний результат.

Рельєфність стін

Якщо ви не маєте можливості вирівняти стіну, в цьому випадку не рекомендується купувати глянцеві шпалери з смугастим малюнком. Нескладно припустити, що в комбінуванні з шорсткими стінами подібні шпалери тільки виявлять вади поверхні. Таким чином, необхідно «підлаштовуватися» під фактуру стін, а зразковим перевагою в даному випадку стануть об'ємні і рельєфні шпалери; вітаються яскраві комбіновані кольори. У разі, якщо недоліки стіни не дуже видно візуально, такі шпалери дадуть можливість «заховати» невеликі ознаки нерівностей.

Прекрасною альтернативою шпалерам на такій стіні послужать настінні фрески. Цей досить новий спосіб прикраси стін в сучасному інтер'єрі вже завоював заслужену популярність. Фрески бувають різних видів, але в цьому конкретному випадку чудово підійде фреска на штукатурці. Малюнок накочується на спеціальну штукатурку екологічно чистими фарбами спеціальним друкованим способом, а краю вже прикріпленої до стіни фрески художньо прикрашаються тієї ж штукатуркою. Так створюється відчуття, що зображення нанесено безпосередньо на стіну. Така фреска привнесе в кімнату елемент загадкової старовини.

Форма кімнати

Для невеликої кімнати, яка містить множинні істотні викривлення у вигляді поглиблень і ніш, слід уникати барвистих і великих орнаментів на шпалерах. Найбільш оптимальними варіантом стануть шпалери з дрібним принтом.

Долговічність

Сім'ям з маленькими дітьми або любителям великих компаній слід купувати шпалери, які можна чистити і мити. Незамінними в даному випадку будуть шпалери з міцною вінілової основою. У кімнаті, розташованій на сонячній стороні, краще клеїти шпалери із захистом від вицвітання.

Як зробити правильний підбір шпалер згідно кольоровій палітрі?

Вважається, що шпалери білих м'яких тонів наділяють присутніх в кімнаті людей таким почуттям, як умиротворення, а насичені тони – відчуттям збудження і життєрадісності. Однак фахівці не радять об'єднувати насичений колір і великий малюнок шпалер, позаяк таке поєднання здатне нервувати людей, які постійно живуть в кімнаті. Якщо вікна приміщення знаходяться на сонячній стороні, необхідно поєднувати їх з шпалерами прохолодною кольорової палітри або з темними, насиченими відтінками. Якщо вікна виходять в протилежну сторону, то доречними будуть шпалери теплих або м'яких тонів (грейпфрутовий, молочно-кремовий, апельсиновий). Шпалери тони осіннього листя візуально зближують стінки приміщення, а морських квітів – розширюють. Крім того, не потрібно комбінувати діаметрально протилежні кольори.