30.01.2021, 20:06

Ванна кімната: секрети перетворення

Ольга Ранська | Всі новини автора

Всім нам періодично хочеться щось змінити в своїй квартирі або будинку, але не завжди є достатня кількість коштів. Однак, завжди можна вийти з положення, проявивши фантазію і приклавши трохи зусиль. Наприклад, ванна кімната. Як її змінити, щоб перебуваючи тут у вас піднімався настрій? Насправді це не так вже й складно.

1. Почніть з генерального прибирання

Зміни у ванній кімнаті краще почати з генерального прибирання: винесіть речі, які стоять там просто так (Різні флакончики, баночки, серветки, стаканчики, а також такі більші – полички, шафки, Вішалки, шторки та ін.). Напевно, більшу частину цих речей можна викинути. Нехай залишаться тільки незнімні предмети, які ви не будете замінювати (наприклад, ванна, умивальник, душова кабіна, кахельна плитка і, можливо, сушарка для рушників).

2. По можливості змініть дрібну сантехніку

Огляньте всі крани, змішувачі, Сифони і прокладки: вони найчастіше вимагають заміни. А так як Ви зважилися на оновлення, то потрібно пошукати якісні аксесуари для ванної. Це вимагатиме витрат, але це єдине, на чому краще не економити. Також поміняйте лійку душа: вже одна ця деталь зробить ванну візуально новіше.

Якщо герметик навколо бортика ванни вже старий, то вона буде виглядати неохайною. Тому його потрібно замінити зніміть його шпателем, відмийте і висушіть поверхню та нанесіть новий.

3. Оновіть зовнішній вигляд плитки

Якщо стіни у вашій ванній облицьовані керамічною плиткою, яку ви не хочете міняти, то її можна просто освіжити, видаливши стару затірку між швами. Нанесіть нову, можна навіть більш контрастного кольору. Ви побачите, що цей прийом значно змінить вигляд вашої ванної кімнати.

А якщо вам хочеться більшого, то спробуйте прикрасити керамічну плитку. Наприклад, декупажем: виріжте з серветок кілька малюнків, посадіть їх на спеціальний клей, а зверху покрийте лаком.

Ще можна скористатися вініловими наклейками. Це простий і, що важливо, економний спосіб перетворити інтер'єр. Вони відмінно переносять перепади температур, підвищену вологість, легко миються і зберігають свій зовнішній вигляд. Спробуйте прикрасити такими деталями бічну панель ванної, душову кабінку або дзеркало.

Замість наклейок можна використовувати трафарет і фарби. З їх допомогою можна прикрасити не тільки стіни, але і саму ванну.

Якщо у вас не плитка, то швидко оновити ванну кімнату можна за допомогою пластикових панелей, обробивши їм і стіни, і стелю. Головне, щоб у ванній була хороша вентиляція.

Як обробити стелю у ванній кімнаті – дізнайтеся тут

4. Дрібні деталі: що ще можна замінити

Покладіть нову підлогу. Це не буде дуже затратно, адже зараз є самоклеючі вінілові покриття (ПВХ), що імітують ламінат або плитку. Підігнати під потрібний розмір їх досить легко: просто подрежьте ножем, зніміть захисну плівку і наклейте секції на старе покриття.

Якщо ванна об'єднана з туалетом, то можна замінити сидіння і кришку унітазу на нову. Тим більше, що деякі сидіння встановлюються прямо на наявний кріплення без всяких інструментів: просто вставте штирі в старі отвори і закрутіть їх руками.

Як зробити мийку у ванній кімнаті – дивіться тут

Можна подумати і про заміну світильника, якщо, звичайно, у вас не вбудовані стельові світильники.

Змініть дзеркало. Купіть дзеркало іншої форми, або додайте до старого нову раму: вони теж бувають самоклеящимися. Якщо цей варіант вам не підходить, то замініть старе дзеркало на шафку.

Приберіть тюбики з бортів ванни. Краще встановити пластикову кутову полицю.

5. Аксесуари

Велику роль в оновленні ванної кімнати грають використані там аксесуари і текстиль. Тому сміливо міняйте килимок на підлозі, фіранку для душу. Вибирайте ці аксесуари яскравих кольорів, щоб перетворення було більш помітним.

Так, якщо ви покладете на підлогу підставку з темного дерева, то ваша ванна стане схожа на СПА-салон. А якщо ви любите ступати на м'яке, то тоді вам більше підійде м'який килимок для ванної.

Також можна повісити пару нових рушників, які стануть яскравими акцентами і міняйте їх частіше.

Враження новизни посилять різні дрібниці: модна стійка для рушників, ажурні полички, плетений кошик для білизни, декоративні контейнери для банних і косметичних засобів.