04.03.2021, 15:02

Вирощуємо ананас в домашніх умовах

Ольга Ранська | Всі новини автора
ананас на подоконнике

Чи знаєте ви, що із зеленої розетки листя ананаса можна в домашніх умовах виростити ананас? І для цього потрібні: добре освітлений підвіконня, горщик з грунтом, вода і ваше терпіння.

Отже, ви купили цей чудовий тропічний плід nf використовували його в їжу. Але для вирощування краще купувати плід влітку або на початку осені. І добре, якщо це зрілий (не перезрілий) плід з зеленими (а не з жовтими або коричневими) листям. Якщо ви обережно потягнете за листочок і він відвалиться від плоду, то такий ананас не можна використовувати для посадки.

Для початку потрібно правильно зрізати верхівку, щоб потім її можна було посадити. Для цього від неї треба відступити приблизно на один ряд лусочок.

ананас    ананас

Тепер помістіть її в тарілку з чистою кип'яченою водою і поставте на підвіконня. Він повинен постояти так 3 дні. При цьому не забувайте підливати воду. Якщо ви не побачите через 3 дні корінців, не хвилюйтеся – вони з'являться вже в ґрунті.

Через 3 дні ананас можна посадити в горщик із землею, поглибивши його до самої основи листя.

Деякі зрізають шар з лусочками та нижнє листя, щоб отримати такий собі пеньок, на якому й буде утворюватися коріння. Але, якщо у ананаса нижнє листя погані або мають гниль, то їх потрібно зрізати і зачистити серцевину до чистої твердої тканини, і тоді ананас краще поставити в широкий стакан з водою, а не в тарілку.

ананас в воде

Але можна дочекатися і появи коренів у воді, а потім вже висаджувати ананаси в ґрунт.

Для ананаса підійде глиняний горщик, висотою 20 см.на дно горщика насипте шар дренажу, а потім ґрунт. Можна купити готовий ґрунт для вирощування кактусів.

Ананас не любить болотистого грунту, тому поливати його потрібно так, щоб грунт був завжди помірно вологим, інакше коріння загниє. Перевірити це можна так: через 2 тижні потягніть за листя вгору. Якщо при цьому горщик підніметься разом з ананасом, значить з ним все в порядку – він пустив нове коріння. Ну, а якщо він висмикнувся – його коріння згнило. У цьому випадку ви можете повторити зачистку нижнього зрізу і видалення нижніх листя та прикоренити його. Ґрунт при цьому з горщика видаліть і замініть на новий.

Коли рослина почне активно рости, старе й коротке листя буде відмирати і його потрібно буде обережно видаляти. А нове листя буде рости з центру розетки.

Ось так буде виглядати ваш ананас за деякий час, коли його потрібно буде пересадити в більший горщик – сантиметрів 30 в діаметрі.

ананас в горшке

Влітку ананас можна винеси на балкон або в сад і поставити на сонячному місці, але не забувайте при цьому про регулярний полив.

Ви повинні знати, що при похолоданні ананас припиняє своє зростання, а мороз для нього смертельний. Якщо взимку ви забезпечите ананасу додаткове освітлення на 6 годин, то це створить сприятливі умови для формування плодової стрілки.

Удобрювати ананас можна раз на місяць рідкими комплексними добривами для чагарників. Розподіляти цю рідину під кущем потрібно обережно, щоб вона не потрапляла на листя.

Посаджений таким чином ананас починає цвісти через 20 місяців, але триває цвітіння всього один день. І коли висихає остання квітковий пелюстка, починає розвиватися плід.

ананасОсь від кілька порад, які допоможуть змусити ваш ананас цвісти:

  • у зимові місяці між поливами кладіть горщик з рослиною на бік: ця процедура пригальмує його зростання і активує цвітіння;
  • помістіть горщик з рослиною в затінене місце, де зберігаються яблука, або покладіть яблука біля ананаса. Справа в тому, що вони в процесі дозрівання виділяють газ, який стимулює цвітіння ананаса. А потім знову поставте ананас на сонячне підвіконня і чекайте швидкого цвітіння;
  • у центр горщика покладіть невеликий шматочок карбіду кальцію (розміром з ніготь) і залийте його водою: виділяється газ активізує цвітіння.

Але перш, ніж ви зможете зрізати плід, має пройти ще близько шести місяців. Ви повинні дочекатися того моменту, коли зовнішні його лусочки придбають золотисто-коричневий колір, що буде свідчити про його зрілість