30.08.2022, 17:58

Поради щодо вибору та догляду духової шафи

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Сьогодні майже у кожному домі чи квартирі є духова шафа електрична. Жодна сучасна кухня не може повноцінно функціонувати без цього пристрою, який дає можливість готувати будь-що.

Якщо вам потрібно оновити стару, або взагалі ви вперше плануєте купити духовку електричну, дотримуйтесь наведених нижче порад. Так ви зможете знайти якісний пристрій за гарною ціною. 

Визначтеся з розміром

Сьогодні доступна величезна кількість духових шаф gorenje за різними розмірами. При виборі насамперед варто орієнтуватися на габарити кухонного простору та кількість людей, які користуватимуться пристроєм.

  • Компактна духовка

Відмінний варіант для власників невеликої кухні. Компактна духова шафа електрична відмінно поміститься навіть на дуже маленькій кухні. Пристрій має стандартну комплектацію, оснащений усім необхідним для роботи. Хороша вентиляція, продумана система охолодження, функція розморожування – це далеко не весь спектр функцій такого приладу. Якщо говорити про розміри, то висота таких пристроїв до 45 см, а об'єм у межах 50 л. Обираючи такий варіант духовки, вам не доведеться поступатися функціональністю пристрою, тільки габаритами.

  • Повнорозмірна шафа

Оптимальний варіант для сім'ї із 4-5 осіб. Глибина зазвичай до 57 см, а ширина 60 см. Такий варіант ідеально підійде для просторого приміщення із середньою кухнею. Об'єм робочої камери моделі може досягати 75 літрів. Перевага такої духової шафи - її внутрішній об'єм на 25% більший, ніж у стандартної моделі. 9 рівнів для листу дозволять одночасно запікати м'ясо і готувати десерт. Готуючи відразу кілька страв, ви заощадите свій час, а також знадобиться менше електрики на приготування їжі.

Тип пристрою

  • Класична духова шафа

Ідеальний варіант для людей, які не часто щось запікають. Такі моделі устатковані нагрівальним елементом, розташованим внизу та вгорі. Даний варіант духовки чудово справляється із завданням приготування будь-якого типу страв.

  • Комбінована

Крім стандартних функцій звичайної духової шафи, пристрій виконує опцію мікрохвильової печі. Дуже зручно для тих, хто частину продуктів заморожує. Декілька хвилин у духовці, і продукти вже можна використовувати для приготування.

  • Багатофункціональна духовка

Крім стандартних функцій та розморожування, духова піч має опцію пари, гриля, конвекції. Такий тип пристрою варто купувати господаркам, які часто готують.

Потужність

Ефективність роботи електричної духовки безпосередньо залежить від споживаної потужності. Вона може бути не більше 2-4 кВт. Стандартні побутові пристрої споживають у діапазоні 2-3 кВт. Варто врахувати, що наявність додаткових функцій впливає споживану потужність.

Всі електричні прилади за рівнем енергоспоживання діляться на класи за європейською шкалою від А до G. Рекомендуємо при виборі вбудованої духовки віддавати перевагу приладам з показником А, А +, А ++, А ++.

З парою або без

Любителі здорового харчування точно оцінять данну функцію. Приготовлена ​​на пару їжа зберігає безліч корисних речовин і вітамінів. Духова шафа з парою дозволяє готувати смачні та одночасно корисні страви в короткий термін. Для цього пристрій оснащений спеціальним парогенератором, який рівномірно розподіляє по камері гаряче повітря.

Для такого типу приготування потрібно використовувати спеціальний посуд - перфороване деко. Варто пам’ятати, що після закінчення готування, воду в парогенераторі слід вилити. 

Духовка електрична вбудована з такою опцією має ряд переваг:

  1. страви виходять з хрусткою скоринкою;

  2. вся їжа корисна;

  3. страви можна швидко підігрівати;

  4. висока швидкість приготування.

Додаткові можливості приготування їжі

Сучасні електро духовки gorenje мають величезну кількість додаткових функцій. Вони значно спрощують життя господаркам. Але варто відразу визначити, який саме функціонал вам потрібен, щоби не переплачувати.

  • Warm Plate – дає можливість подавати страви на теплій тарілці. Таким чином їжа зберігає аромат та соковитість.

  • AutoRoast – режим автоматичного запікання м'яса. Програма самостійно підбирає оптимальний температурний режим приготування.

  • Stay Warm – опція допомагає підтримувати температуру вже готової страви;

  • AquaClean - автоматичне очищення духової шафи. Дуже актуально для тих, хто не любить відмивати пристрій після приготування вручну;

  • Консервування – спеціальна програма электродуховки, яка спрощує процес консервації овочів та фруктів на зиму.

  • AUTObake - дана програма містить понад 80 рецептів страв. Вам потрібно лише налаштувати ступінь прожарювання та час.

Якщо вам потрібна духова піч електрична, одразу виберіть потрібний додатковий функціонал. Він зазначен, як правило, в інструкції до приладу. 

Як правильно доглядати духову електричну шафу

Важливо не тільки купити електричну духовку, ціна якої буде прийнятною, але також правильно її доглядати. Це допоможе значно продовжити термін експлуатації, а також уникнути поломок.

Рекомендуємо при використанні застосовувати ці поради:

  • Не кладіть деко на дно духовки під час приготування, оскільки воно може зіпсувати емальовану поверхню;

  • Використовуйте деко, що додається для вашої духовки;

  • Якщо плануєте приготування страви з високим вмістом води - заздалегідь розігрійте духовку, щоб уникнути скупчення конденсату;

  • Проводьте профілактичне чищення після кожного використання, щоб уникнути появи старих забруднень. Їх прибрати буде вже не так просто;

  • Телескопічні напрямні, термощуп та інші дод. конструкції мийте лише вручну.

Якщо у вас духовка електрична настільна - використовуйте для догляду ті ж самі поради.